ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Knjiga sedmice: “Tu, gdje rodih se”- zbirka radova ilijaških učenika

JU KSC i Radio Ilijaš ove godine je u povodu Dana Općine Ilijaš, odlučila dati priliku mladim ilijaškim stvarateljima da se dokažu na polju literarnog stvaralaštva. Uz svesrdnu pomoć načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića, koji je finansijski podržao projekat,   noć dodjele stipendija bila je  prilika za promoviranje knjige čiji su autori mladi ilijaški osnovci, pod nazivom „Tu, gdje rodih se“.

Upravo ova knjiga topla je preporuka za čitanje naše Jasmine Masnopite iz Gradske biblioteke Ilijaš.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je obezbijedio sredstva  za štampanje knjige, a nagrade najboljim obezbijedila je JU KSC i Radio Ilijaš.

Na literarni natječaj pod nazivom „Tu, gdje rodih se“ prispjelo je 36 radova iz četiri ilijaške osnovne škole  (Hašim Spahić, Podlugovi, Stari Ilijaš i
Srednje).   Žiri u sastavu: Semir Spahić, Jasmina Masnopita i Fadila Fazlić, odlučio je da nagradi slijedeće radove:  PROZA: 1. Sendin Pašović VII-3 „HašIm Spahić“ – Ilijaš , 2. Sead Neretljak IX Srednje i 3. Almedina Dugić IX -1 „Hašim Spahić“ – Ilijaš.    POEZIJA: 1. Valerin Ilić IX-2 „Hašim Spahić“ , 2. Emina Pušina       OŠ „Stari Ilijaš“ i 3. Kerim Tatar VI-2 OŠ „Hašim Spahić“.  

Sendin Pašović u svom radu pisao je o rodnom Travniku, te kaže da su mu rodni Travnik i Ilijaš u kojem je odrastao najdraži gradovi i da se nada da će jednog dana postati poznati pisac, a svakako je ponos OŠ „Hašim Spahić“ i svojih nastavnika.

Nagrade najboljima dodijelili su direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Svi nagrađeni učenici dobili su i besplatno članstvo u Gradskoj biblioteci Ilijaš. Uz nagrađene radove, i ostali prispjeli radovi uvršteni su u knjigu „Tu, gdje rodih se“, knjigu proznih i poetskih radova učenika ilijaških osnovnih škola. Uz 36 literarnih radova, u ovoj knjizi našlo se i 12 likovnih radova ilijaških učenika, te je tako ova knjiga svojevrsni reprezent umjetnosti mladih Ilijašana.

Preporučujemo svim učenicima da radove svojih drugova potraže u knjizi “Tu, gdje rodih se” u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button