Čitanje utječe na razvoj imaginacije, kritičkog mišljenja, umanjuje stres,  povećava kreativnost i samopouzdanje, a  to su samo neke od naučno dokazanih dobrobiti uživanja u dobrom štivu. Sreća je utoliko veća ako to štivo možemo posuditi u svom gradu i svojoj biblioteci.

I ovog petka vrijedni  bibliotekari  Gradske biblioteteke Ilijaš  za naše čitatelje i slušatelje preporučuju  Knjigu sedmice, a radi se  o djelu „U naručju boginje“ autorice Annabel Lyon.

Annabel Lyon  „U naručju boginje“

Sadržaj

Hrabra djevojka snažne volje uzeće sudbinu u svoje ruke.

Neočekivana ljubavna priča, nježan portret kćerke i oca, nevjerovatno putovanje kroz skrivene kutke društva u staroj Grčkoj.

U naručju boginje je ljubavna priča, ispripovijedana iz ugla Aristotelove šesnaestogodišnje kćeri, Pitije, odojčeta u prvom, nagrađenom romanu Anabel Lajon Filozof i vojskovođa, Aristotel se, u svom testamentu (sačuvanom istorijskom dokumentu), do tančina pobrinuo za Pitijin ugovoreni brak. Ova knjiga bavi se duhovnom borbom između oca i kćeri za kontrolu nad njenom budućnošću; bijegom njene porodice iz Atine, poslije smrti Aleksandra Velikog i silnim nedaćama koje je Pitija pretrpela nakon očeve smrti.
Upoznaćemo se sa sazrijevanjem djevojke pod paskom oca, čuvenog filozofa i sa životnim iskustvom mlade žene u drevnoj Grčkoj. Pitija je, do vjerenikovog povratka iz rata, bila ostavljena na milost i nemilost moćnim društvenim silama. Bila je sigurna da ne želi da bude predata starijem čovjeku, ali morala je da pronađe način da zaobiđe stroga društvena pravila svog vremena.

Bilješka o autorici

Annabel Lyon  rođena je 1971. godine u Bramptonu kod Toronta. Studirala je klasičnu muziku, filozofiju i pravo. Predavala je klavir pre nego što se u potpunosti posvetila pisanju. Predaje na Katedri za kreativno pisanje Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. Živi na zapadnoj obali Kanade, u blizini Vankuvera, sa mužem i dvoje djece. Njen roman Filozof i vojskovođa je bestseler u Kanadi, višestruko je nagrađivan i preveden na više od petnaest jezika.

“Najveća vrlina sastoji se u procvatu do najvećih naših mogućnosti.”- Annabel Lyon

Share.

Comments are closed.