ILIJAŠVIJESTI

Knjiga sedmice: “Ubistva s monogramom” autorice Sofi Hana

Čitanje vas uči da analizirate, kritikujete, upoređujete, iznosite svoje mišljenje. Nije sve u memorisanju likova i događaja. Dok čitate sigurno razmišljate o vrijednosti toga što čitate, upoređujete sa sličnim, možda zapisujete sa strane djelove vrijedne pažnje. Pa, još kada sa nekim razmjenjujete utiske o pročitanoj knjizi, tek tada shvatite da vas čitanje uči da analizirate. Šta ima bolje za vijuge ?

Bez obzira što je mrtva već četrdeset godina, Agata Kristi je i dalje Kraljica zločina. Bez obzira što je dama Agata bila veoma vrijedna i kriminalistički žanr obogatila sa čak 66 romana i 14 zbirki priča, njeni poklonici su decenijama sanjali o novom slučaju čuvenog Herkula Poaroa.

Romansijerka i pjesnikinja Sofi Hana ( rođena 1971. godine ) prisutna je na britanskoj književnoj sceni već dvije decenije. Poslednjih desetak godina, Hana je stekla popularnost pišući psihološke krimiće, a po njenim romanima je prije par godina snimljena sasvim solidna serija Zagonetni slučaj (Case Sensitive)  sa Olivijom Vilijams u glavnoj ulozi. Elem, upravo je Hana odabrana da nastavi avanture čuvenog Poaroa. Mudar izbor, reklo bi se, ali ujedno i veliki izazov za pisca koji na to pristane.

Najomiljeniji detektivski romani svih vremena.
Najslavniji detektiv na svijetu.
Najzanimljiviji književni događaj godine.
Novi roman o Herkulu Poarou – novo tajanstveno ubistvo koje mogu da riješe samo male sive ćelije slavnog belgijskog detektiva.

Otkako je 1920. godine objavljena njena prva knjiga, Agata Kristi je napisala trideset tri romana, dva pozorišna komada i više od pedeset priča u kojima glavnu ulogu igra Herkul Poaro. Sada su prvi put staratelji njenog legata dozvolili da se pojavi novi roman u kome nastupa Agatin najdraži junak.

Poaroovu mirnu večeru u jednom londonskom kafeu prekida mlada žena koja mu povjerava da će uskoro biti ubijena. Vrlo uplašena ipak moli Poaroa da ubicu ne traži i ne privodi zakonskoj kazni – jer pravda će biti ispunjena kada ona bude bila mrtva.

Nešto kasnije te iste večeri Poaro saznaje da je u otmenom londonskom hotelu ubijeno troje gostiju, a svakome od njih u usta je stavljeno po jedno dugme za manžetnu. Da li je moguće da su ova ubistva nekako povezana s uplašenom ženom ? Dok se Poaro trudi da sastavi neobične komadiće slagalice, ubica priprema hotelsku sobu i za četvrtu žrtvu…

Vođen rukom Sofi Hane, autorke svjetskih bestselera, Poaro zaranja u tajanstveni događaj u Londonu dvadesetih godina. Đavolski pametno smišljenu zagonetku ne bi mogao da razriješi niko osim darovitog belgijskog detektiva i njegovih nenadmašnih malih sivih ćelija.

I jedno je sigurno – koliko god da ste izbirljivi po pitanju štiva za čitanje, na ovom svijetu sigurno postoje milioni napisanih stranica koje će držati vašu pažnju.

 

Ne zaboravite i ovo djelo potražiti u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button