KULTURA

Knjiga sedmice: “Uhode” autora Derviša Sušića

Sušić je bio vrstan pripovjedač, pisao je na način da čitalac, povremeno, ima utisak kao da ne čita nego mu Sušić priča. Toliko je dinamike, živosti, okreta, duhovitosti, toliko podataka o prošlim vremenima, silno bogatstvo riječi koje se gotovo više ne koriste. Takvim načinom pisanja, približio je mnoge historijske činjenice, posebno vezane za Bosnu i tuzlanski kraj.

Knjige “Pobune”, koju je napisao 1966, “Uhode” 1973. i “Hodža Strah” 1973. godine tematski su povezane i sadrže niz vrlo zanimljivih podataka.

U “Uhodama” opisuje ljude koji su učeni, obučeni i pripremani za posao uhode. Živjeli su u Bosni i slali redovne izvještaje o prilikama u toj, često njima neobičnoj zemlji. Na kraju knjige dotiče se i uhoda iz komunističkog doba, a dok uhode bilježe podatke o zemlji, ljudima i situaciji, i njih uhode. Isprepletenost laži i istina u zemlji u kojoj se sve vidi, čuje i zna.

Učitelj, novinar, književnik, uvijek uz papir, olovku, pisaću mašinu, Sušić je ostavio puno toga vrijednog za čitanje.

“Moj gospodaru,
zemlja zvana Bosna nesretna je zemlja koju ne vrijedi osvajati, još manje držati ali se može podnijeti kao prijateljska. Time nam ne bi smetala, a služila bi bar kao sigurno konačište na prolazu. (…) Ovo je zemlja suza, pokolja i užasa. A lica ovog svijeta su mirna, razgovor se vodi vrlo sporo i o prošlosti govori s ponosom, a o budućnosti s nadom.”

Knjigu “Uhode” pronađite na policama naše Gradske biblioteke Ilijaš već danas.

Povezane objave

Back to top button