KULTURA

Knjiga sedmice: Za ljubav moje gospe-Laura Kinsale

Ponekad želimo samo ignorisati sve oko sebe i zaroniti u dobru priču. Odlične priče brojnih autora žive u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

“Kazati da nam biblioteke ne trebaju jer sada imamo internet isto je kao reći da nam ne trebaju profesori matematike jer imamo kalkulatore”.  

Čitanje je razgovor, jer dobre knjige pričaju,a one najbolje čak i slušaju.

Za ljubav moje gospe

Iz Gradske biblioteke Ilijaš kažu da je Knjiga sedmice priča  pod naslovom Za ljubav moje gospe (For My Lady's Heart), očaravajući roman kakvih ne viđamo u izobilju sjajne autorice Laure Kinsale. Prvi je iz duologije Medieval Hearts, što znači da se nakon čitanja ovog nastavka možemo početi nadati da će nas što ranije počastiti i sa sljedećim.

Poželite li ikad u mislima otputovati u daleka vremena u kojima su vladali drugačiji običaji, a ljubav između dvoje ljudi branili su nepravedni i teški zakoni, ovo je knjiga koju želite imati u rukama.

Spasivši mu život, mlada princeza zauvijek je za sebe vezala jednog viteza. 
Napušten, siromašan i slomljen, jedino što mu je ostalo bila su dva smaragda koje mu je poslala njegova spasiteljica, njegova gospa.
Više od desetljeća kasnije, on se vraća k njoj, vođen riječju koju je davnih dana dao o tome da će joj do smrti služiti.
Njegova služba navodi ga da ju spasi, a put na koji zajedno moraju poći neće biti samo put pokore, već put otkrivenja starih istina i novih ljubavi.
No hoće li uspjeti preživjeti strašne bolesti, glad, spletke i brojne neprijatelje koji prijete njihovoj sigurnosti?

Laura Kinsale autorica je koja svoje priče priča na način na koji to nitko drugi ne čini. Njezine priče odišu duhom vremena, pa tako u ovoj možemo uživati u običajima srednjeg vijeka i suptilnoj, a opet snažnoj ljubavnoj priči između dva lika različita društvenog staleža. Vikend je pred nama što znači da možete čitati i cijeli dan.

I ne zaboravite svijet pripada onima koji čitaju.

Knjigu preporučila: Jasmina Masnopita/Gradska Biblioteka Ilijaš

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

Povezane objave

Back to top button