Knjiga sedmice “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva” akademika Abdulaha Sidrana

Cilj tradicionalne rubrike Knjiga sedmice u programu i web stranici Radio Ilijaša je njegovanje kulture čitanja i preporuka najzanimljivijih književnih ostvarenja koja možete pronaći na policama Biblioteke Ilijaš.

Ovog petka iz naše Biblioteke za Knjigu sedmice preporučuju djelo “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva” autora akademika Abdulaha Sidrana.

Knjiga Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva ima zanimljivu biografiju. Napisana je tokom ratnih dana, u zimu 1994. godine. U njoj ćete čitati o stotinama susreta sa nevjerovatnim ljudima.

Kako sam Sidran piše, ovo je njegova najživotnija knjiga, jer je puna ljudskog znoja, ljudske krvi, ljudskih suza i patnji. Ipak, i pored teških okolnosti, Sidran je uspio da napiše knjigu koja sadrži i dozu humora.
Posebno čitalačko iskustvo donose i QR kodovi koji vode na snimljene reportaže. Tako ćete, pored čitanja, moći pogledati i do sada nedostupne snimke.

Abdulah Sidran (rođen 2. oktobra 1944) bosanskohercegovački je pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao “vodeći dramaturg”. U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeva nagrada) U ratu objavljena, knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut” nagrađena je priznanjem, “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske.

Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu.

 

Prethodni članakDan planete Zemlje – Ove godine u fokusu klimatske promjene
Naredni članakDodijeljeni Ugovori o finansiranju projekata za mlade i udruženja iz oblasti kulture u iznosu od 52.000 KM