Knjiga sedmice: “Žena crvene kose” Orhana Pamuka

Ovog petka Gradska biblioteka Ilijaš za knjigu sedmice predstavlja roman Orhana Pamuka – “Žena crvene kose”.

U svom romanu “Žena crvene kose” Orhan Pamuk nas vodi u predgrađe Istanbula osamdesetih godina prošlog stoljeća, te nam kroz potresnu ljubavnu priču jednog gimnazijalca otkriva labirinte ljudskog grijeha. Tih osamdesetih godina, nedaleko od Istanbula, majstor Mahmut i njegov šegrt, „mladi gospodin“ Džem, na tradicionalan način kopajući bunar pokušavaju pronaći vodu. U istom mjestu tajanstvena glumica svake večeri nastupa u žutom šatoru putujućeg pozorišta iznova pripovijedajući stare mitove i legende.

Roman nam otkriva kako je mladi junak spoznao ljubav, ljubomoru, osjećaj odgovornosti i slobode propitujući u isto vrijeme odnos očeva i sinova, autoriteta i pojedinca u različitim civilizacijama.

Ova knjiga, koju nećete moći ispustiti iz ruku do samoga kraja, govori i o teretu krivnje s kojim su neki prisiljeni živjeti čitavog života i na koji način taj teret oblikuje sve daljnje međuljudske odnose. Glavni lik ovog romana do samoga kraja obilježen je mladenačkom vezom s tajanstvenom ženom crvene kose koja je za njega zauvijek ostala enigma, ali je i odredila tok ostatka njegovog života. Iako postaje uspješan i imućan, u biti ne postaje sretan čovjek, a tek na kraju romana njegov život dobiva neočekivan rasplet… koji vam ipak nećemo otkriti i tako pokvariti užitak čitanja ove knjige.

 

Prethodni članakPočinje istraživanje tržišta rada
Naredni članakU FBiH počinje isplata invalidnina za august