KNJIGA SEDMICE:Žene koje trče s vukovima – Mitovi i priče o arhetipu divlje žene

U svakoj je ženi, bez obzira na dob, kulturnu pripadnost i obrazovanje, moćna intuitivna snaga, ispunjena strašću, stvaralaštvom i bezvremenskim znanjem o životu. C. P. Estes, poznata naučnica i jungovska psihoanalitičara u ovoj nam izuzetnoj knjizi koja dvije godine nije silazila s NYT liste bestsellera, predstavlja nju, Divlju ženu, koja čini samu bit ženine instinktivne prirode.

Ona se i danas bori za opstanak jer nas društvo svojim nastojanjima da nas civilizira i ukalupi u različite krute uloge, od nje otuđuje i zamagljuje duboke, životodajne poruke iz naših duša. U ovoj snažnoj, strasnoj knjizi autorica nas vraća starim, interkulturalnim, arhetipskim pričama poput one o Modrobradome, Vasilisi Premudroj, Zlatokosi, o Djevojčici sa šibicama, ili predivnoj afričkoj priči o Manaweeju – kako bismo kroz njih proniknule naše vlastito ljekovito Divlje ženstvo, neizmjerno mudro i bogato, te kako bismo svladale sva poglavlja pred koja nas život stavlja: ulazak u svijet žena, jedinstvo s Mužjakom, osamljenost i traganje, osjećaj otpadništva, prijateljstvo s vlastitim tijelom, preživljavanje, bijes i praštanje, seksualnost, sklad s vlastitim unutarnjim bićem, njegovanje stvaralačkoga života…

Žene koje trče s vukovima je za ljude koji se žele razumjeti, rade na svom identitetu i samopoštovanju i liječe emocionalne rane. Rane koje ponekad nasljeđujemo od svojih predaka ili samih patrijarhalnih institucija.

Knjiga obiluje predivnim mislima i citatima:

“Ljubavna je veza mišljena da funkcionira tako da se partneri međusobno preobražavaju. Njihova se snaga i moć razmrsuju, dijele. On joj daje bubanj srca. Ona mu daje znanje o najsloženijim ritmovima i osjećajima koje može zamisliti. Tko zna što će zajedno uloviti? Znamo samo da će imati hrane do kraja života”. 

„Svi smo ispunjeni težnjom za divljinom. Za tu čežnju ne postoji mnogo protuotrova koje bi društvo dopuštalo. Naučeni smo da osjetimo sram zbog takve žudnje. No, sjenka Divlje žene još viri iza nas tijekom dana i noći. Bez obzira na to gdje smo, sjenka što kaska za nama nesumnjivo ima četiri noge.“

Prethodni članakDanas je pravoslavni Božić
Naredni članakOpćina Ilijaš obezbijedila 175.000 KM od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH