Koalicija ‘Pod lupom’ – Ostalo malo vremena za unapređenje izbornog procesa u BiH

Predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ su danas s više od 40 partnerskih organizacija civilnog društva širom Bosne i Hercegovine izašli na ulice u simbolično vrijeme, pet do dvanaest, te poručili da je ostalo još malo vremena za unapređenje izbornog procesa u BiH.

Ostalo je još 15 dana do raspisivanja Općih izbora i jako malo vremena za izmjene Izbornog zakona BiH – podsjeća Koalicija Pod lupom u saopćenju za javnost.

– Krajnji je rok da parlamentarci i parlamentarke Parlamentarne skupštine BiH usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi izbori bili slobodniji i pošteniji, te kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces – poručili su iz Koalicije.

Istovremeno, podsjećaju da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je potpisalo 17 poslanika/ca u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, upućen u parlamentarnu proceduru, uz zahtjev da se razmatra po skraćenom postupku.

– Značajan broj preporuka Koalicije Pod lupom kojima bi se uveliko unaprijedio izborni proces je obuhvaćen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, uključujući uvođenje novih tehnologija u izborni proces – navodi se u saopćenju.

Iz Koalicije Pod lupom, također, podsjećaju da je građansku peticiju ove koalicije za uvođenje elektronske identifikacije birača i biračica i mašina za skeniranje glasačkih listića potpisalo 92.000 građana i građanki BiH, te da je svih 92.000 potpisa građana i građanki BiH za uvođenje novih tehnologija u izborni proces predato u PSBiH.

– Jasno je da većina građana i građanki BiH smatra da je neophodno raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitovan – navode iz Koalicije.

Dodaju kako su predložena i druga tehnička unapređenja koja je Koalicija Pod lupom aktivno zagovarala u prethodnom periodu, “kao što je reforma biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje, te uvođenje zamjenskog poslaničkog mandata”.

Iz Koalicije su poručili da će nastaviti aktivno i glasno zagovarati unapređenje izbornog procesa, te su pozvali donosioce odluka, parlamentarce i parlamentarke PSBiH, da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

Prethodni članakRamazanski kviz Radio Ilijaša-Uvećaj znanje za Ramazan 2022
Naredni članakZvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’