Kodrić: ‘Preporodovi susreti’ prilika za osmišljavanje programa za 120. godišnjicu

Bošnjačka zajednica kulture Preporod 18. i 19 novembra će u Stocu organizovati tradicionalne Preporodove susrete.

– To je prilika da se na jednom mjestu svaki put u nekom drugom bosanskohercegovačkom gradu, nekom drugom znamenitom mjestu susretnu predsjednici, članovi uprava i aktivisti BZK Preporod, kako bi u neposrednoj komunikaciji, zajedničkom radu dalje osmišljavali i razvijali rad BZK Preporod – kazao je predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić za Fenu.

On je istaknuo da BZK Preporod ima više od 60 podružnica u BiH i izvan Bosne i Hercegovine.

– Ove godine smo se odlučili da Preporodove susrete održimo u Stocu – gradu koji je poznat kao muzej pod otvorenim nebom. Želimo afirmirati ono što je kulturna baština Stoca. I u Stolac želimo dodatno unijeti duh Preporoda – kazao je Kodrić.

On je naglasio da su ovogodišnji Preporodovi susreti izuzetno važni i zato što će to biti prilika na kojoj će se zajednički osmisliti program obilježavanja jubileja 120 godina BZK Preporod naredne godine.

– Na samim Preporodovim susretima biće predstavljeno više kulturnih sadržaja. Centralni događaj biće izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”. To je velika izložba o istoriji bosanskog jezika i pismenosti, koju smo ove godine premijerno predstavili na Dan bosanske pismenosti u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, a koja je nakon toga predstavljena u BiH i izvan BiH, između ostalog u Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj – kazao je, između ostalog, Kodrić.

Prethodni članakPotrošačka korpa u BiH za četiri godine porasla za skoro 930 KM
Naredni članakPčelarima se ove godine sreća malo osmjehnula, uspjeli su nadoknaditi gubitke