Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici ove godine putem videolinka

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan radni sastanak rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa predsjednicima pododbora. 

Na sastanku je usvojeno nekoliko zaključaka, prenosi Faktor.

Dogovoreno je da, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, pa i u BiH, prouzrokovanu pandemijom novog koronavirusa, a na osnovu ranijih zaključaka Organizacionog odbora, komemoracija u povodu obilježavanja 25 godina od genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica bude održana putem video-linka. To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem video-linka ili snimljenom video-porukom.

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, bit će održani u skladu sa epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije. Pododbor za Marš mira je zadužen da obavi i sve neophodne pripreme za aktivnosti koje su obuhvaćene programom ovog pododbora (Marš mira Nezuk – Potočari, Marš mira Žepa – Potočari, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica), također u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, a naročito kada je u pitanju broj učesnika.

U vjerskom dijelu programa, na današnjem sastanku je odlučeno da će biti klanjana dženaza žrtvama genocida.

– O ukopu identifikovanih žrtava genocida Organizacioni odbor će naknadno odlučiti uz saradnju sa porodicama identifikovanih žrtava i Pododborom za vjerska pitanja – naglašeno je na sastanku.

Pododbori za vjerska pitanja i organizaciju dolaska porodica žrtava će najkasnije u narednih sedam dana razgovarati sa porodicama žrtava i prikupiti podatke o tome da li porodice žele ili ne izvršiti ukop.

Organizacioni odbor donio je jednoglasnu odluku da na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici, 11. jula 2020. godine, neće biti organiziranog prijevoza autobusima.

Tokom današnjeg sastanka u nekoliko navrata je naglašeno da je od velikog značaja ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici provesti uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Istaknuto je da 11. jula ove godine iz Srebrenice treba, kao i prethodnih godina, poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida, jer to žrtve genocida i zaslužuju.

IZVOR: sarajevo.ba

Prethodni članakUpis u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini – Informacija za učenike izvan KS
Naredni članakUpaljen žuti meteoalarm: Kiša, pljuskovi i grmljavina u većem dijelu BiH