Konvencija SDA: Šefik Džaferović kandidat za člana Predsjedništva BiH

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović bit će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH na općim izborima u oktobru.

Na današnjoj Konvenciji SDA u Sarajevu Džaferović je dobio 104 glasa, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić 87 glasova, uz 22 nevažeća glasa.

Izetbegović predstavio “Agendu SDA 2026”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović predstavio je na današnjoj konvenciji te stranke u Sarajevu “Agendu Stranke demokratske akcije Bosna i Hercegovina 2026”, dokad bi trebalo, kako je rekao, dovršiti historijsku misiju SDA.

Izetbegović je u svom obraćanju rekao da istorijska misija SDA znači Bosnu i Hercegovinu učiniti stabilnom i sigurnom evropskom zemljom, članicom Evropske unije i NATO-a, državom vladavine prava i efikasne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

U narednih osam godina je potrebno postići porast BDP-a od pet posto godišnje, rast industrijske proizvodnje od pet posto godišnje, porast izvoza od sedam posto godišnje, pokrivenost uvoza izvozom od minimalno 80 posto, te investiranje u saobraćajnu, energetsku, telekomunikacijsku infrastrukturu, izgradnju stambenih i privrednih objekata i poljoprivredu od najmanje 12 milijardi KM – rekao je Izetbegović.

Na Konvenciji je  bilo 262 učesnika koji su tajnim glasanjem birali kandidata SDA za poziciju člana državnog Predsjedništva. Kandidat je morao nakon jednog ili dva kruga glasanja dobiti natpolovičnu većinu glasova.

Prema Statutu Stranke, Konvenciju čine članovi Glavnog odbora, Predsjedništva stranke, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, članovi Predsjedništva Asocijacije žena SDA, predsjednici opšinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i poslanici i delegati SDA u zakonodavnim organima države BiH i entiteta.

Nakon izbora je predviđeno da se izbrani kandidat obrati Konvenciji, a također će se Konvenciji obratiti i kandidat SDA za predsjednika odnosno potpredsjednika Republike Srpske. Ranije je odlučeno da će Ramiz Salkić biti kandidovan na ovu poziciju.

Izvor:BHRT

Prethodni članakUtopljavanje stambenih objekata u KS
Naredni članakPobjeda za NK Ilijaš i još jedan poraz za NK Jedinstvo