Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš pružila podršku optuženim saborcima

Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš organizovala je svoje članstvo, kako bi pružili podršku svojim saborcima i sugrađanima koji su nevino optuženi za ratne zločine na Čemernom. Oko stotinu okupljenih ilijašana, u 12:00 sati,  ispred KSC-a Ilijaš, organizovanim  prevozom uputilo se do Suda BiH gdje će se optuženi izjašnjavati o krivici koja im se stavlja na teret. Sidik Bećirević, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca unije veterana općine Ilijaš rekao je da žele zajednički da pruže  podršku saborcima u dokazivanju njihove nevinosti!

„Sramota je ovo što se danas radi. Jer znamo da je prije toga što se njima stavlja na teret, prethodili masakri u Lješevu, Kadarićima, Luci, Bioči. Velika se nepravda nanosi našim saborcima. Naš odlazak u Sud BiH je gest kojim im želimo pokazati da smo uz njih i da će oni ako Bog da, dokazati svoju nevinost. Imamo odobrenje prisustvovati u sudnici i bićemo uz njih dok se god ne dokaže da naši saborci izvršili genocid nego da je na našim stanovništvom izvšen genocid“, rekao je Bećirović.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv 11 osoba zbog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom, kod Ilijaša, 1992. godine.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prethodni članakKnjiga sedmice: “Tu, gdje rodih se”- zbirka radova ilijaških učenika
Naredni članakBiznis centar: počela prezentacija i trening za aplikante YEP inkubatora poslovnih ideja