ILIJAŠSPORTVIJESTI

Koordinator FTS FUNino Akademije Safet Mujkanović: Fokus ovog sistema je na visokom intenzitetu i na fudbalskoj inteligenciji

FTS(Football Talent Scouting)FUNino Akademija u Bosni i Hercegovini predstavlja potpuno novi i inovativni trenažni proces u dječijem fudbalu. Tvorac ovog sistema je Nijemac Horst Wein, dok je Matthias Lochmann zadužen za promociju FUNina i razvoja fudbalske inteligencije širom svijeta.

Zahvaljujući projektu FTS Academy iz Austrije ova reforma je stigla i u Bosnu i Hercegovinu početkom godine, s namjerom da djeci vrati osmijeh na lice i pruži ono što im zaista pripada – zabavu i zdrav razvoj. Na čelu s glavnim koordinatorom FTS FUNino Akademije nalazi se Safet Mujkanović iz Ilijaša vlasnik UEFA A licence. Na samom početku razgovora Mujkanović se prisjetio kako je to izgledalo na početku, i da su djecu nakon probna tri mjeseca ostala u Akademiji.

„Imali smo test fazu od tri mjeseca. Djeca su trenirala u drugim klubovima i dolazili su jednom sedmično na naš trening. Dali smo djeci vremena da vidimo kako će oni to prihavatiti i nismo im stvarali pritisak da li će nastaviti sa nama ili u tim klubovima gdje treniraju. Svako dijete želi slobodu i ne želi pritisak. Savršenstvo je u jednostavnosti. Kad dijete pustiš i oslobodiš mu um, ono onda sve svoje ide sprovode na terenu. Svako dijete koje je dolazilo tri mjeseca, kasnije kada su morali da se odluče velika većina je ostala kod nas u akademiji i dan danas su tu“ rekao je Mujkanović.

Ono po čemu se FUNino razlikuje od tradicionalnog trenažnog sistema jesu pravila koja su prilagođena dječijem uzrastu i razvoju. Ovaj sistem se fokusira na razvoj fudbalske inteligencije, kreativnosti i individualnih vještina kod djece.

„Fokus ovog sistema je na visokom intenzitetu i na fudbalskoj inteligenciji. Utakmice se igraju na manjim terenima koji su prilagođeni uzrasnim kategorijama djece, igra se 3V3 sa po jednim zamjenskim igračem u rotacionom sistemu što omogućava više kontakta sa loptom, više golova, više driblinga, igrači traže sami rješenja bez uputa trenera, golovi se mogu postići samo unutar šut zone, nema sudija jer samo ometaju slobodu igre i kreativnost igrača, igra se bez bodova i bez tabele, rezultati se ne bilježe niti postoji pobjednik turnira, djeca se igraju u fair-play modu, ne stimuliše se samo talenat nego i vrijedan rad svakog pojedinca. Svaki trening igraju pola sata, igraju 1V1 i to je najteži trening na svijetu i najbolji za uzrast od pet do 12 godina. Kada pričam o fudbalskoj inteligenciji dijete ima četiri gola, kada dijete dođe do jednog gola i bude mu zatvoren taj gol ono samo shvati da treba da ide na drugi gol. U perspektivi znači da kada izađe 11V11 i kada mu se zatvori jedna strana on će sam shvatiti da okrene loptu na drugu stranu“ pojasnio je.

U subotu (25.11.2023.) godine održan je prvu u nizu turnira pod nazivom „Svi smo mi pobjednici“ za 2013. godište, kako Mujkanović govori turniri će se održavati svaki vikend za jedno godište sve do proljeća.

„Naslov „Svimo smo mi pobjednici“ jeste zato što rezultat nije primaran i nije u fokusu. U fokusu je da se djeca što bolje razvijaju i da se zabave i nemaju pritisak od trenera. Sad na ovom turniru postignuto je 124 gola i mislim da je svaki roditelj zadovoljan i nemoguće je da neko dijete ne postigne gol. Dijete najviše raduje kada da gol, svi na utakmice dolaze radi golova. Djeca imaju da odigraju na turniru 96 minuta, i ova djeca 2013. godište su dobro to podnijela. Jedna utakmica traje 24 minuta, tri puta po osam minuta“ istakao je.

Mujkanović je se zahvalio direktoru JU KSC i Radio Ilijaš Nerminu Hodžiću  koji je prepoznao vrijednost ovog projekta. Treninzi se održavaju srijedom od 16:00 subotom i nedjeljom u 10:00 u Sportskoj dvorani Ilijaš.

„Kod nas nema kotizacije na turniru, kad nas je besplatna kotizacija. Oprema za djecu se ne plaća, djeci je besplatna oprema, a članarina je 30 KM“ istakao je.

Jedan od glavnih ciljeva FUNina je da se djeca vrate osnovnim vrijednostima sporta – igri, zabavi i timskom duhu. Dodatno sistem pomaže djeci da razvijaju socijalne vještine, timski rad i samopouzdanje. Također, pruža im priliku da se izraze kroz fudbal na svoj način, bez straha od grešaka ili pritiska rezultata.

FUNino je već postao popularan u mnogim zemljama širom svijeta i donio je promjene u dječijem fudbalu.

 

Povezane objave

Back to top button