Krenuo “Marš mira 2018” od Nezuka do Potočara

Oko 6.000 učesnika „Marša mira“ krenulo je jutros u devet sati iz Nezuka u veliki pješački pohod ka Potočarima dug 100 kilometara. Ovaj memorijalni pohod obilježava se već 14. godinu zaredom, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici i u znak sjećanja na sve one koji su prije 23 godine prošli ovu maršutu spašavajući gole živote.

Marš mira trajaće tri dana, uz nešto izmjenjenu maršutu u odnosu na prethodne godine, a dolazak kolone u Memorijalni centar Potočari, očekuje se u utorak 10.jula, u večernjim satima.

Za razliku od ranijih godina, ovaj put će se učesnici marša prvi put kretati izvornom rutom Kolone spasa, s obzirom na to da su u proteklom periodu pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji deminirali trasu.

Tokom pohoda časovi historije

“Ove godine imamo oko šest hiljada učesnika, a vremenski uvjeti nam ne idu na ruku, zbog čega svi ljudi moraju biti pod oprezom. Određene izmjene smo napravili na trasi tako da smo vratili jedan dio originalnog puta iz 1995. godine. Trasa je duga oko 13 kilometara i mnogo je zahtjevna. Na tom putu se nalazi i priča o padu Bukve, odnosno zasjedi kolone koja se kretala iz Srebrenice gdje smo za jedan dan izgubili blizu hiljadu osoba”, rekao nam je Munib Habibović, potpredsjednik Pododbora za Marš mira 2018.

I ove godine bit će upriličeni historijski časovi na značajnim lokacijama na “Putu spasa” u okviru kojih će preživjeli Srebreničani učesnicima Marša mira pričati o strahotama kroz koje su prošli za vrijeme probijanja na slobodnu teritoriju.

Prethodni članakUz nastup KUD Ilijaš završeni “Ilijaški dani”
Naredni članakObilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića