BIH

“Krimolovci”: Najviše prijava zbog zloupotrebe položaja, krijumčarenja i pivrednog kriminala

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2020. godine registrovali su 256 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih se najveći broj odnosio na privredni kriminal, opojne droge, zloupotrebu službenih ovlaštenja, krijumčarenje oružja, ljudi i roba te ostala krivična djela.

Od ukupnog broja prijava, devet je bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Osim navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela primljeno je 78 prijava, od kojih je 18 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Od ukupnog broja primljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, deset je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 17 je postupala i SIPA.

U decembru je primljeno 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 69 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505.

Izvor: BHR1

Povezane objave

Back to top button