ILIJAŠ

Kroz omladinski aktivizam do medijske pismenosti i nezavisnog novinarstva u lokalnim zajednicama

Promovisanje i edukacija mladih o medijskoj pismenosti, nezavisnom novinarstvu i medijskom pluralizmu te razvijanje kritičkog mišljenja mladih u općini Ilijaš kroz podcastove se nalazi u fokusu projekta „Mediji za mlade“ koji implementira Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN-CARPE DIEM“.

U okviru projekta je planirana edukacija za 35 srednjoškolaca i mladih na temu medijske pismenosti, nezavisnog novinarstva i medijskog pluralizma, kreiranje i snimanje 10 podcastova o temama i gostima značajnim za mlade, sa ciljem razvijanja kritičkog mišljenja i unaprjeđenja slobode izražavanja u lokalnoj zajednici.

Elma Glamoč, predsjednica organizacije „ISKORISTI DAN-CARPE DIEM“ ističe da su projektnu ideju dobili na osnovu Strategije prema mladima općine Ilijaš u kojoj se navodi da 95% mladih osoba posjeduje priključak za Internet, te da 77% njih koristi Internet svaki dan. „Ovi podaci postaju zabrinjavajući kada uzmemo u obzir činjenicu da je sve više govora mržnje na društvenim mrežama, te da bez edukacije i promovisanja medijske pismenosti i „bontona na internetu“, mladi Internet mogu koristiti u pogrešne svrhe“, smatra Glamoč.

Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat jer predstavlja nove ideje, nove načine komunikacije, razmjene mišljenja te u suštini novi put oblikovanja stavova mlade osobe. Generacije mladih se smjenjuju, tehnologija napreduje te se trudimo biti “u korak” s vremenom i pružiti mladima prilike za savremene tematike“, dodaje Glamoč.

Projekat „Mediji za mlade“ koji implementira Udruženje Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost O.O.”Carpe diem” i ne odražava nužno mišljenje Europske unije.

U nastavku teksta pogledajte  Javni poziv za učesnike/ce – Edukacija “Medijska pismenost”

Udruženje Omladinska organizacija “ISKORISTI DAN – CARPE DIEM” realizuje projekat “Mediji za mlade” . U okviru projekta, Omladinska organizacija “ ISKORISTI DAN – CARPE DIEM “ organizuje edukaciju na temu “Medijska pismenost”, koja će se održati 16. 09. 2021. (četvrtak) u Prostoru za mlade (SŠC “Nedžad Ibrišimović”).

Polaznici edukacije naučit će osnovne elemente medijske i informacijske pismenosti, razumijevanje digitalnog okruženja u kojem djeluju mediji i drugi dobavljači informacija. Kroz kreativne aktivnosti, učesnici edukacije učit će o razumijevanju procesa kodiranja i dekoriranja medijskih sadržaja.

Pozivamo zainteresovane mlade na učešće na edukaciji.

Učešće u radionici je besplatno, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka : https://docs.google.com/forms/d/1O_5OhjaEDzlMqHzOkxp-F2RAYQiGPo0Euyy27ZCYe50/edit?usp=sharing

Materijal za rad, hrana i osvježenje te certifikat će biti obezbjeđeni za učesnike. Rok za prijave je 14.09. 2021. godine do 18 časova. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da imate u vidu vrijeme prijave.

Radionice se organizuju u okviru projekta „Mediji za mlade“ Programa malih grantova u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“ koji sprovode BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH uz podršku Evropske unije.

 

Povezane objave

Back to top button