KS – Isplata egzistencijalnih i ostalih mjesečnih naknada za borce – branitelje

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo pripremilo je naloge za plaćanje oktobarskih mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, a koje se od februara 2022. godine obračunavaju centralizirano, uz direktnu uplatu prema bankama.

Isplata novčanih primanja za djecu ratnih vojnih invalida sa utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto (dječiji dodatak) počinje danas, uz napomenu da se naknada od septembra isplaćuje u novom uvećanom iznosu od 93,85 KM po djetetu.

U obračun je uključeno 808 osoba za 1.230 djece. Dio ranijih korisnika nije blagovremeno dostavio potrebne potvrde te im je isplata obustavljena. Od petka, 4. novembra očekuje se isplata za 758 osoba, na ime mjesečnih novčanih primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, nosioce “Partizanske spomenice 1941” i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa.

Isplata naknada za personalnu asistencija za ratne vojne invalide – paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe je već realizirana, a nju koristi 139 osoba.

Egzistencijalna naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina počinje od utorka, 8. novembra. U obračun je uključeno 2.987 osoba.

Iz Ministarstva podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanje izmjene je utvrđena rješenjem kojim je pravo priznato.

U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan tu isplatu u cijelosti vratiti.

Pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati osoba koja ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2018. godine (174,03 KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo).

Pozivaju se svi korisnici koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktive i drugo) da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prethodni članakRAK – TV i radijskim stanicama u BiH distribuisani edukativni spotovi o zaštiti djece na internetu
Naredni članakFilm “Praznik rada” bh. redatelja Pjera Žalice 11. novembra u kinu Ilijaš