VIJESTI

KS – Ministarstvo subvencionira troškove grijanja za 1.199 pripadnika boračke populacije

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo subvencionirat će troškove grijanja za 1.199 korisnika i tako im olakšati zimske dane. To će biti realizirano u okviru Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava za potrebu osiguranja grijanja boračke populacije.

Radi se o pripadnicima boračke populacije koji zagrijavaju domaćinstvo na čvrsto gorivo (pelet, drva), plinsko grijanje, električnu energiju ili centralno grijanje.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović pojasnio je da se na taj način omogućava korisnicima da što lakše prebrode ovu zimu.

– Obzirom na poskupljenja koja nas prate ovu godinu (tako i poskupljenja energenata) Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, realizacijom tog javnog poziva pokušat će bar malo olakšati predstojeću grijnu sezonu boračkoj populaciji.

Dosadašnja praksa bila je ostvarivanje tog prava samo za korisnike koji se griju na čvrsto gorivo odnosno drva, međutim ove godine smo omogućili subvencioniranje troškova grijanja i za korisnike koji koriste i druge energente poput plina, struje ili centralno grijanje. To je samo jedan u nizu javnih poziva kroz koje smo realizovali pomoć našoj najzaslužnijoj populaciji, a na njihovom poboljšanju radit ćemo i u narednom periodu. Iza nas je produktivna godina, u kojoj smo ispunili većinu ciljeva ovog resornog ministarstva, te u okviru toga na različite načine pomogli dosta domaćinstava naših nekadašnjih boraca i njihovih porodica – istakao je ministar Osmanović.

– U 2022. godini pravo na subvencioniranje troškova grijanja ostvarilo je 1.199 korisnika, od čega je 1.038 ostvarilo subvencije za čvrsto gorivo, 97 subvenciju za plinsko grijanje, 27 subvenciju za troškove grijanja električne energije, dok je 37 korisnika ostvarilo subvenciju za korištenje centralnog grijanja. Za tu namjenu iz Budžeta je izdvojeno 600.000 KM, pri čemu će biti implementiran čitav iznos. Krajnji korisnici ostvarit će subvenciju u iznosu od 500 KM.

Za čvrsto gorivo sufinansiranje se vrši tako da Ministarstvo vrši uplatu na bankovni račun korisnika, dok za ostale vidove grijanja sufinansiranje se vrši tako da Ministarstvo uplaćuje novčana sredstva javnim preduzećima koja isporučuju energente za grijanje korisnicima. Posebnim sporazumima s javnim preduzećima bit će regulisani detalji koji se odnose na uslove i način realizacije te jednokratne novčane pomoći za grijanje – saopćila je Služba za protokol i press KS.

Povezane objave

Back to top button