KS: Od ove godine online upis u vrtiće

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo obavještavaju da će od ove godine biti omogućen online upis djece u vrtiće, a u pripremi je i program Vlade KS kojim se namjerava subvencionirati boravak sve djece koja pohađaju registrovane predškolske ustanove.

“Pojašnjavamo kritične tačke u vezi sa poskupljenjima cijene u predškolskim ustanovama, jer je ovo sufinansiranje namijenjeno roditeljima, djeci, porodicama i efekte sufinansiranja moraju osjetiti porodice. Razumijemo da su neka poskupljenja neizbježna, ali nećemo tolerisati oportunističke odluke pojedinih vlasnika privatnih predškolskih ustanova. Ministarstvo privrede ima programe podrške za poduzetnike, a ovaj program namijenjen je sa tendencijom podizanja standarda roditelja/stratelja/hranitelja djece predškolskog uzrasta te omogućavanje ravnopravnog učešća žena u prilikama za zapošljavanje”, navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Ističu da će o svim novinama u vezi s upisom djece roditelji biti blagovremeno obaviješteni putem zvanične web stranice Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Ministarstvo je pripremilo i set odgovora na često postavljana pitanja roditelja vezanih za upis djece u predškolske ustanove, kao i za sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama za školsku 2022/2023. godinu.

“Da li djeca koja u školskoj 2021/22. godini nisu imala subvenciju, a korisnici su usluga neke od privatnih ustanova, imaju pravo na subvenciju u narednoj školskoj godini”, jedno je od najčešće postavljanih pitanja.

Iz Ministarstva su pojasnili da je programom Vlade Kantona Sarajevo planirano da sva djeca koja koriste usluge privatnih predškolskih ustanova imaju pravo na sufinansiranje boravka, pod uslovom da privatna predškolska ustanova nije uvećala cijenu boravka za više od 10% u odnosu na cijenu od prošle godine.

Odgovori na ostala, često postavljana pitanja dostupni su na: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-djece-u-predskolske-ustanove-i-program-sufinansiranja-boravka-djece-u

Roditelji sve upite mogu slati na email: mo@mo.ks.gov.ba.

Prethodni članakNoćni malonogometni turnir “Misoča 2022” odigrat će se 24. i 25. juna na stadionu Mahir Pušina – Dinko
Naredni članakObilježeno 50 godina rada Saveza općina i gradova FBiH