BIHVIJESTI

KS: Odobren angažman 200 stručnjaka za pružanje podrške učenicima s teškoćama

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) dostavilo je osnovnim, srednjim školama i centrima koje pohađaju učenici s teškoćama saglasnost da angažuju asistente i članove Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške učenicima s teškoćama.

Iz resornog ministarstva naglašavaju kako su za školsku 2021/2022. godinu odobrili angažovanje 144 asistenta, što je za 44 asistenta više nego prethodne školske godine, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

U saopćenju se navodi da je školama odobreno i zapošljavanje 18 psihologa, 18 logopeda i 18 edukator – rehabilitatora (defektologa), odnosno ukupno 54 stručnjaka za rad u Mobilnom stručnom timu za pružanje podrške inkluzivnom odgoju i obrazovanju.

Školama je dostavljena instrukcija da Ugovore o radu s asistentima zaključe od 1. septembra ove godine, kako bi se učenicima s teškoćama osigurala podrška od samog početka školske godine.

“Važno je da kao društvo osiguramo uvjete da djeca i mladi s teškoćama pohađaju redovne osnovne i srednje škole, kako bi svi učenici dobili kvalitetno obrazovanje prilagođeno njihovim individualnim sposobnostima. U cilju stvaranja društva jednakih šansi redovne škole trebaju stvoriti okruženje dobrodošlice za svu djecu, bez diskriminacije. Promocija demokratskih vrijednosti, poštovanje ljudskih prava i socijalna pravda preduvjet su za realizaciju inkluzivnog odgoja i obrazovanja”, kazala je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović.

Svako dijete ima pravo na inkluzivno obrazovanje, što podrazumijeva osnaživanje obrazovnog sistema u pravcu njegove inkluzivnosti, čime se osigurava da dijete dobije odgovarajuću podršku i okruženje koje potiče razvoj, učenje, učešće i postignuće, poručuju iz resornog ministarstva, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

BHRT

Povezane objave

Back to top button