BIH

KS: počinje vakcinisanje trećom dozom starijih od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom

Stručno savjetodavno tijelo (SST) za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva donijelo je ove sedmice Privremene dodatne preporuke vezane za vakcinaciju protiv COVID-19. 

Detaljne informacije o ovim preporukama mogu se naći na linku:

https://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uploads/2021/10/Privremene-dodatne-preporuke-Stru%C4%8Dnog-savjetodavnog-tijela-za-imunizaciju-Federalnog-ministarstva-zdravstva.pdf

U skladu sa zaključcima SST-a na nivou Federacije BiH, Ministarstvo zdravstva i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u Kantonu Sarajevo pozivaju na treću dozu vakcine protiv Covid-19 osobe starije od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, a to su: osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida.

Prethodno je potrebno najaviti se, pribaviti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze, te priložiti i iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti vakcinaciji.

Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine.

Davanje treće doze uz preporuku i mišljenje specijaliste će uskoro započeti, preciznije do kraja ovog mjeseca na Zetri, ali i na lokalitetima JU Dom zdravlja KS. Odvijat će se onim danima i lokalitetima na kojima na raspolaganju bude vakcine određene za treću dozu, a u skladu sa raspoloživim količinama u Kantonu Sarajevo.

O tome će javnost biti kontinuirano obavještavana. Za početak će biti na raspolaganju oko 240 doza Pfizer vakcine za treću dozu u Kantonu Sarajevo.

Nakon zatvaranja vakcinacijskog punkta na Zetri, davanje treće doze vakcine će se obavljati na lokalitetima JU Dom zdravlja KS, u skladu sa ovim preporukama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlada KS

Povezane objave

Back to top button