VIJESTI

KS – Predstavnici lokalnih samouprava traže usklađivanje zakona o organizaciji rada općinskih službi

Načelnici devet općina Kantona Sarajevo danas su upozorili da Ustavni sud svojom presudom nije riješio pravnu dilemu neusklađenih odredbi Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH sa odredbama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.

Na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuto je da, iako je Zakon o organizaciji uprave u FBiH donesen 2005., dakle prije Zakona o principima lokalne samouprave, do obaveznog usklađivanja odredbi nije došlo ni nakon 16 godina od stupanja na snagu Zakona o principima lokalne samouprave, a za šta je bio predviđen zakonski rok od šest mjeseci, niti se Zakon o principima lokalne samouprave počeo u potpunosti implementirati.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić izjavio je da kod donošenja odluka o organizaciji rada općinskih službi jedan zakon propisuje da treba uključiti općinska vijeća, a drugi da je to nadležnost načelnika.

Dodao je da presuda Ustavnog suda u osnovi ne rješava ništa jer po njima nisu povrijeđena prava lokalnih samouprava i na neki način im je ostavljeno “da se dogovore”.

Mandić je rekao da će tražiti od Saveza općina i gradova tražiti FBiH da ta tema ponovo bude aktuelizirana, a od Parlamenta FBiH da u hitnoj proceduri usaglase dva zakona.

Predsjednica Saveza Vesna Travljanin naglasila je da se s tim problemom susreću sve općine u FBiH u posljednjih 16 godina, te da je na izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da uskladi pomenute propise.

FENA

Povezane objave

Back to top button