BIHVIJESTI

KS: U septembru vakcinisano 38.334 građana, na svim punktovima ima dovoljno vakcina

Na vakcinacijskom punktu Zetra, kao i na punktovima u domovima zdravlja, i dalje traje vakcinacija građana Kantona Sarajevo (KS) protiv koronavirusa. Od 1. septembra potpuno je vakcinisano 38.334 građana KS, a prvu dozu vakcine primilo je njih 29.854.

Omogućena je i revakcinacija za one koju su prvu dozu primili van KS, sa svim vakcinama koje su na raspolaganju. U Zetri su vakcinisani i građani drugih kantona, kojima je potvrdu o vakcinaciji izdao kanton u kojem su osigurani.

U pomenutom periodu otvoreni su i punktovi za vakcinaciju u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo, u kojima se mogu vakcinisati svi punoljetni građani bez najave.

Kao rezultat dogovora ministara zdravstva i privrede KS, Harisa Vranića i Adnana Delića, ali i Ministarstva zdravstva KS sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH, organizirana je i terenska vakcinacija radnika u kompanijama.

Krajem mjeseca, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM), Ministarstvo zdravstva organiziralo je i vakcinaciju oko 300 migranata u privremenim prihvatnim centrima na području KS.

Trenutno su na svim punktovima za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo dostupne vakcine AstraZeneca i Sinopharm, a na punktu u Zetri i vakcine Pfizer. Svih vakcina ima u dovoljnim količinama.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, do sada je u potpunosti vakcinisano ukupno 121.147 stanovnika KS, što predstavlja 36,5 posto stanovnika starijih od 18 godina.

U Kantonu Sarajevo trenutno na revakcinaciju čeka 44.857 osoba, što znači da će krajem oktobra biti potpuno vakcinisano oko 50 posto punoljetnih građana ovog kantona.

Od ukupnog broja potpuno vakcinisanih stanovnika, njih 85.883 je vakcinisano u zdravstvenim ustanovama KS, dok su se ostali imunizirali izvan zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, a prijavili su se na platformu ZZO KS.

Ministarstvo zdravstva KS donijelo je odluku da se vakcinalni punkt Zetra zatvara 1. novembra. Svi koji imaju termin za revakcinaciju do tada pozivaju se da što prije dođu u Zetru u skladu sa uputama proizvođača vakcine koju su primili, kao i svi drugi koji nisu vakcinisani.

Oni kojima je termin za revakcinaciju nakon tog datuma, moći će obaviti revakcinaciju na punktu u Domu zdravlja kojem pripadaju.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Ministarstvo zahvaljuje građanima na saradnji te ih poziva da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

BHRT

Povezane objave

Back to top button