BIH

Kuglaši u Češkoj oborili dva državna rekorda

Nastup na Svjetskom prvenstvu u češkom gradu Rokycany reprezentacija BiH u kuglanju završila je nakon učešća u grupnoj fazi. Poslije poraza u prva dva meča od Srbije i Češke, ženska reprezentacija je ostvarila pobjedu protiv Estonije, koja im nije bila dovoljna za prolaz položenje u našem timu donijela je Maja Kovačević, koja je igrala maestralno te je  sa 648 čunjeva postavila novi rekord Bosne i Hercegovine i jedan od najboljih rezultata na prvenstvu.

-Da smo protiv Nijemaca igrali kao protiv Šveđana, stigli bi bar do polufinala. Razlog je to što imamo malo treninga i rijetko se okupljamo – kaže selektor muškog tima Robert Blaha.

No, ako se uzme u obzir stanje u Kuglaškom Savezu BiH, onda trebamo biti zadovoljni i samim učešćem na Svjetskom prvenstvu. Savez ne dobija nikakva sredstva za svoj rad, klubovi ne uplaćuju kotizaciju za učešće u ligaškom takmičenju, reprezentacija se okuplja samo zahvaljujući ljubavi koju prema ovom sportu imaju sami reprezentativci i selektori Robert Blaha i Dragi Hrvić, te sekretaru Saveza BibijiKerli, koja godinama sama obezbjeđuje sredstva za opremu i učešće na takmičenjima i bez ikakve pomoći iz samog Saveza.

Sigurno je da je ovakav nemaran odnos čelnika Saveza u dobroj mjeri uticao na rezultate naših kuglaša koji su se u Češkoj pokazali kao pravi sportski profesionalci.

-I pored brojnih problema koji su išli uz ovo Prvenstvo, prezadovoljna sam nastupom naše reprezentacije. Sigurna sam da se uz samo malo više ulaganja u ovaj sport mogu očekivati vrhunski rezultati jer imamo odlične takmičare. Koristim priliku da se još jednom zahvalim ministru za kulturu i sport KS Mirvadu Kuriću za finansijsku pomoć pri odlasku na Prvenstvo – kaže Bibija Kerla.

Semir Spahić

Povezane objave

Back to top button