Ljubav prema izradi predmeta od drveta stvorila isplativ hobi za Muhameda Herića

nasovnadrvoMuhamed Herić iz Gornjih Ivančića od svoje ljubavi za rad sa drvetom i izrade raznih predmeta, razvio je hobi koji mu donosi i skromnu zaradu i kvalitetan utrošak vremena u penzionerskim danima.
Svoje unikatne proizvode, ručni rad od drveta izlaže pored magistralnog puta na Nišićima. Ideja je nastala prije šest godina iz čiste nevolje, života bez ikakvih primanja sa pet članova porodice, dok je čekao rješenje za penziju. Penziju je dobio, ali minimalnu, tako da se ova radinost pokazala isplativom i kao dodatni izvor prihoda. Gospodin Herić kaže da je sebi izmislio posao, da onaj ko hoće raditi može sebi naći zanimaciju.
– Prvo sam počeo sa brezovim metlama, a zatim polako praviti kućice, džamije. Ovo je samo mali dio onoga što radim. Pravim i sebilje, bunare, vodenice, kućice za ptice, vjetrenjače i mnogo drugih stvari. Prodaja ide, ovdje je najpogodnije mjesto iako je zimi manje mušterija. Imao sam pozive da idem i na Vrelo Bosne i na neke sajmove, ali sve je to tanko, najbolje je ovdje pored ceste, priča nam Herić.
Pored toga, prodaje i poljoprivredne proizvode iz vlastite proizvodnje-brašno od heljde, povrće, ljekovito bilje, džemove i pekmeze itd.
Za neke proizvode potrebno je manje, a za neke više vremena, za drvena kolica potrebno mu je tri sata, a za jedan sebilj cijeli dan rada. Sada sve radi sam, a prije toga mu je pomagao sin dok nije počeo raditi.
Male džamije koštaju 15 KM, velike sa dvije munare 30 KM, sebilj od 60 cm je 60 KM. To je za nekoga skupo, za nekoga jeftino, ali posao uglavnom, kaže Herić, ide i ne prestaje. Njegovi proizvodi pravi su nišićki i ilijaški suveniri za turiste i putnike namjernike.
Majstorska ruka i kvalitetno drvo uslov su za nastajanje pravih malih umjetničkih djela kakvih nema nadaleko, a eto drago nam je da ima u našem Ilijašu.
Kada se sljedeći put uputite na Nišiće da se prepustite prirodnim čarima i svježini visoravni, pogledajte i proizvode gospodina Herića, bit ćete oduševljeni kao i mi.

 

Prethodni članakRadio Ilijaš sa vijećnikom Selverom Herićem u posjeti Aliji Hidi u Vrutcima
Naredni članakU posjeti Srednjem