Ljubitelji poezije i lijepe riječi uživali uz Veče poezije i Mikija Trifunova

U sklopu programa Manifestacije kulture, sporta i trgovine “Ilijaški dani” u utorak 04. jula 2017. godine  u kino sali KSC Ilijaš  upriličeno je  Veče poezije sa doajenom bh. glumišta Mikijem Trifunovim.

Oko dvadesetak prisutnih mogli su uživati uz muzičko-poetski performans i stihove najpoznatijih domaćih i svjetskih pjesnika: Tina Ujevića, Maka Dizdara, Mike Antića, F.G. Lorce, H. L.Borhesa, Bertolda Brechta i drugih.

Nijemi svjedok svih dogodovština bješe pisana riječ (poezija), koja mi je u osami mojoj neprestano postavljala pitanje ‘Kuda ideš čovječe'… Život i nije ništa drugo no neprestano pronalaženje odgovora. Sumnja i znak pitanja moja su potvrda vlastitog postojanja. Sve drugo je pristajanje i očaj. Oprostite na ovoj ‘mudrosti’, ali jedno je sigurno – mudri ste, živi ste, onoliko koliko mudrosti spoznate i prepoznate oko vas i u sebi samima, kaže Trifunov.

Gostujući u programu Radio Ilijaša kazao je da je lijepa riječ i međusobna ljubav ono božansko u nama, što smo u ovom vremenu poremećenih vrijednosti izgleda zaboravili.

Miki Trifunov ima posebnu vezu sa „Svjedokom“ Mike Antića, tako počinje svaki svoj nastup. Zanimalo nas je zbog čega baš Mika Antić.

-Baš zbog tog stiha ‘Da li sam svuda gdje su mi tragovi’. Zato što se i on to pitao baš kao i ja. Postoji onda tu i ova emotivna veza, a i patriotska. On je iz Mokrina, a ja sam Vojvođanin porijeklom. Prije svega, volim kako misli i slično razmišljamo.

Veče poezije otvoreno “Svjedokom” Mike Antića završeno je emotivnim interpretiranjem Tewbe i nesuh  (Pokajanjem jednog griješnika) Muse Ćazima Ćatića.

 

Prethodni članakIlijaška publika uživala uz tamburaše
Naredni članakČlanovi PD “Bijambare” organizovali planinarski pohod „Stazama branilaca“ Salkanov han i Popovići