ILIJAŠ

„Lopov uvijek bude otkriven“ – pokazna vježba za učenike

Projekat „Lopov uvijek bude otkriven” realizuje se u okviru programa „Rad policije u zajednici” u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Ministarstvom obrazovanja KS, MUP-om KS, Federalnom upravom policije, PS Ilijaš i PS Vogošća. Cilj ove edukacije je povećati svijest djece da se kriminal ne isplati i da lopov uvijek bude uhvaćen.

Radionica je danas održana u kino sali KSC-a u Ilijašu. Predavanje kako prijaviti krađu i šta raditi ako su pokradeni  učenicima VI razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ održali su policajci iz Policijske stanice Ilijaš, a pokaznu vježbu sa psima službenici Federalne uprave policije.  Učenici su s pažnjom pratili vježbu i učestvovali u radionici. Za demonstraciju ovog projekta bili su uključeni policajci, specijalci i policijski psi, a radionice će također biti održane i u ostalim osnovnim školama na području općine Ilijaš.

Djeca su sa zanimanjem slušala i učestvovala u ovoj interaktivnoj radionici na temu krađa, a poseban fokus je stavljen na džeparenje. Učenici su čuli mnogo korisnih informacija: koja je uloga policije u zajednici, koje su njihove obaveze, šta i kako prijaviti policiji i koje podatke dati, kako reagirati u situaciji ako ih neko pokrade i sl. Nakon uvodnog dijela uslijedila je pokazna vježba sa dresiranim policijskim psom (belgijskim ovčarem) koji otkrivaju ukradene stvari.

Učenici su naučili kako da prijave krađu, te šta da urade ako ih neko pokrade.

Ovim putem zahvaljujemo se gostima koji su posjetili naše učenike i za njih pripremili koristan program.Nadamo se da će ovakve i slične edukativne radionice smanjiti broj prijestupnika i maloljetnih delinkvenata u našoj, ali i široj društvenoj zajednici.

Povezane objave

Back to top button