BIHILIJAŠVIJESTI

Majke Srebrenice i preživjeli genocida obilaze mjesta stradanja iz jula 1995.

Preživjeli Srebreničani, članice udruženja koje okupljaju majke Srebrenice i predstavnici drugih nevladinih organizacija posjećuju 13. jula mjesta stradanja u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica.

Prvo su obišli zgradu Osnovnog suda u Srebrenici u kojoj su na početku rata u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992-1995. bili zatočeni Bošnjaci, od kojih su neki tu i ubijeni.

Obišli su i zgradu nekadašnje policijske stanice u kojoj je jedna od prvih civilnih žrtava u maju 1992. godine bio suprug Šahide Abdurahmanović, Jakub.

“Ovdje su, prije svega, žrtve iz ‘92., pa kasnije iz ‘95. godine. Jedna od tih žrtava je rahmetli moj muž. On je ubijen u ovoj zgradi, i ja sam lično ušla u MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova), iznijela ge mrtvog i još nekoliko ljudi koje sam vidjela ubijenih. Drago mi je da smo mi na ovom mjestu uspjeli da postavimo ploču, da se to obilježi malo dugoročnije, da sa ovog mjesta pošaljemo poruku da se ništa negirati ne može”, poručila je Šahida.

Cvijeće je položeno, te proučena Fatiha i pred objektom nekadašnjeg Elektroprenosa u Potočarima, poznatom kao “bijela kuća”.

Preživjeli genocida u Srebrenici Hasan Hasanović podsjetio je da su, nakon razdvajanja žena i muškaraca u julu 1995. godine, muškarci bili smještani u taj objekat.

“Postoji jedan snimak televizije B92 na kojem muškarci i dječaci sjede na ovoj terasi ovdje. Unutra je sve bilo puno. Ova zgrada je bila i mučilište, mjesto gdje su premlaćivali muškarce i dječake. Kada su u pitanju činjenice iz Haškog tribunala, jedan broj muškaraca je ubijen iza ove zgrade, ‘bijele kuće’. Muškarci i dječaci su potom odvedeni u Bratunac 12. i 13. jula 1995. godine posebnim autobusima. Iz Bratunca bi bili slati, sa ostalim muškarcima koji su zarobljeni u Maršu smrti, na razne lokacije na kojima su ubijani”, rekao je Hasanović.

Pošta je odata i u Kravici, nedaleko od Bratunca, na istoku BiH, u kojoj su, prema zvaničnim podacima, za jedan dan ubijena 1.374 Bošnjaka u krugu nekadašnje Zemljoradničke zadruge.

“Danas obilazimo stratišta gdje su naši najmiji ubijani i odajemo im počast. Nažalost, nijedno stratište još nije obilježeno, iako zakon to dozvoljava. Međutim, mi preživjeli smo svjedoci onog što su radili ratni zločinci”, poručila je potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, Kada Hotić.

Planirana je posjeta i Novoj Kasabi, Orahovici, Petkovcima, Branjevu, Pilici i Kozluku, mjestima u okolini Zvornika, na istoku BiH, u kojima su ubijani Bošnjaci iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Sedamnaestog jula planirana je i posjeta stratištu Godinjske Bare u Opštini Trnovo kod Sarajeva u kojem su pripadnici jedinice Škorpioni strijeljali šest mladića iz Srebrenice 1995. godine.

U junu 2005. godine, tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, prikazan je video snimak na kojem se vidi kako pripadnici srpske paravojne jedinice, koja se nazivala Škorpioni, pogubljuje šest muškaraca i mladića, zarobljenih nakon pada Srebrenice 1995. godine, gotovo 200 kilometara dalje.

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica do sada su ukopane 6.671 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Izvor: RSE

 

Povezane objave

Back to top button