Manifestacija Dani odbrane Popovića i Salkanovog Hana i Memorijal „Tufo Alić“

U nedjelju, 17. 7. 2022., s početkom u 13 sati na spomen obilježju i izletištu „Gaj“ upriličena je centralna ceremonija Manifestacije Dani odbrane Popovića i Salkanovog Hana, te održan Memorijalni turnir „Tufo Alić“.

Tom prilikom je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odana počast šehidima i palim borcima Čete Popovići, a prisutnima su se obratili načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik ministra za boračka pitanja KS Osman Smajlović, ratni komandant 126. brdske brigade Enes Durak, te predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović.

Dobrodošlicu i pozdrave prisutnima je na početku uputio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Kozić Mede, naglasivši kako je ovo 24. po redu manifestacija Dani odbrane Popovića i Salkanovog Hana.

Načelnik Akif Fazlić potcrtao je važnost održavanja ove Manifestacije kojom se sjećamo doprinosa šehida i boraca oslobodilačkog rata s ovih prostora.

Fazlić je dodao:

Zadaća naše generacije je očuvati sjećanje na oslobodilački rat i prenijeti ga budućim naraštajima. Posebno mi je drago što se našeg šehida i sportiste Tufe Alića sjećamo kroz jednu lijepu sportsku manifestaciju.“

Načelnik Općine Ilijaš je na kraju naglasio da će u narednom periodu učiniti sve da se kompleks Gaj koji obuhvata spomen obilježje i malonogometni teren, dodatno uredi i upotpuni neophodnim građevinskim i infrastrukturnim zahvatima.

Osman Smajlović je u svome obraćanju u ime Ministarstva za boračka pitanja naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja kroz ovakav oblik manifestacija.

Mehmed Smajlović je zahvalio svima na uloženim naporima da se održi tradicija obilježavanja Dana odbrane te, nadovezujući se na obraćanje načelnika Fazlića, izrazio očekivanje da će se već naredne godine, zalaganjem građana, vijećnika, načelnika i općinskih službi, Manifestacija održati u jednom sasvim novom ambijentu, s novom infrastrukturom i izgledom.

Komandant Enes Durak podsjetio je na važnost uloge Čete Popovići (u čijem sastavu su bili borci iz Popovića, Salkanovog Hana, Mrakova, Lješeva) u odbrani općine Ilijaš i naše domovine te dodao:

„Sjećanjem na njihov doprinos odgajamo mlade naraštaje koji će borbu za domovinu nastaviti perom i naukom.“

Cvijeće su na spomen obilježje položile delegacije boraca Čete Popovići, Koordinacije boračkih udruženja, Općine Ilijaš, te općinskih organizacija SDA i NIP-a.

Prisutni su se učenjem Fatihe prisjetili i rahmetli brigadira Mirsada Begića.

Predsjednik Organizacionog odbora Mehmed Kozić uručio je zahvalnice Općinskom načelniku, Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Enesu Duraku te posthumno Mirsadu Begiću.

Nakon toga, simboličnim početnim udarcem načelnika Akifa Fazlića, zvanično je otvoren Memorijalni turnir u malom nogometu „Tufo Alić“ na kome ove godine sudjeluje 16 ekipa.

 

Prethodni članakU svim tramvajima u Sarajevu postavljen video nadzor
Naredni članakU srijedu 20. jula nastavak suđenja za zločine u Lješevu