ILIJAŠKULTURA

Manifestacija “Dani Preporoda” ove godine bogatija i sadržajnija

Mjesec je oktobar, mjesec posvećen kulturnoj manifestaciji pod nazivom „Dani preporoda“ u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Ilijaš koja se već nekoliko godina zaredom održava u Ilijašu.

Zamisao projekta je prezentovati važne sadržaje iz oblasti kulture i umjetnosti Bošnjaka Bosne i Hercegovine. Planirana su tri događaja, a otvaranje manifestacije bit će upriličeno u srijedu, 19. oktobra književnom večeri pod nazivom „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“.

Nakon književne večeri bit će upriličena još dva sadržaja.

O početku manifestacije, ali i samim događajima za Radio Ilijaš govorio je predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš Adis Duraković.

„Ove godine imamo dvije večeri i jedan cjelodnevni projekat. Prva večer je  posvećena našem akademiku, sugrađaninu rahmetli Nedžadu Ibrišimoviću. Druga aktivnost bit će održana 22. oktobra, a u pitanju je likovna radionica s profesoricom Safijom Beširević koja će s učenicima osnovnih škola s područja općine Ilijaš uraditi neke od naših projekata. Treća noć manifestacije „Dani preporoda“ je 29. oktobra koja će se održati u kino sali KSC-a. Radi se o Tribini posvećenoj prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliji Izetbegoviću. Gost predavač će biti poznato lice, gospodin Šerif Patković, ratni komandant 7. muslimanske brigade i jedan od dužih ratnih saradnika rahmetli predsjednika“, kazao je Duraković.

Književno veče je događaj koji svake godine okupi veliki broj građana, a bit će upriličeno u suradnji s osnovnim školama i Srednjom školom „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, te profesorima bosanskog jezika i književnosti.

„Jedna jaka manifestacija koja daje pravu sliku prema našem akdemiku, velikanu Nedžadu Ibrišimoviću“, dodao je Duraković.

Tribina posvećena rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegović je tradicionalan sadržaj koji se obilježava četvrtu godinu po redu.

„Ovom prilikom zamolio bih sve sugrađane da dođu na tribinu, jer ćemo zaista mnogo toga čuti od gospodina Patkovića. To je čovjek koji je dao veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine“, kazao je Duraković.

 

Povezane objave

Back to top button