Manifestacija “Dani Preporoda”: Upriličena tribina povodom 19. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

U okviru manifestacije “Dani Preproda” ove subote u kino sali KSC-a Ilijaš upriličena je tribina povodom 19. godišnjice smrti prvog predsjednika suverene države Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića. Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Ilijaš već četvrtu godinu organizuje tribinu posvećenu sjećanju na lik i djelo velike historijske ličnosti – Alije Izetbegovića.

Predsjednik BZK “Preporod” Ilijaš Adis Duraković kazao je kako ovakvim i sličnim projektima čuvamo kulturu sjećanja na naše velike historijske ličnosti kakav je bio i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović.

“Ove godine naš gost predavač je gospodin Šerif Patković, čovjek koji je usko vezan uz ratnu historiju Armije Republike Bosne i Hercegovine i za rahmetli predsjednika. Manifestaciju “Dani Preporoda” ove godine zatvaramo s ovom tribinom. Ove godine smo imali veliki odziv i jedan dobar sadržaj: Književno veče posvećeno našem akademiku Nedžadu Ibrišimoviću, zatim Likovnu radionicu za najmlađe sa Safijom Beširević, a manifestaciju zatvaramo večerašnjom tribinom”, kazao je Duraković.

Gost predavač ovogodišnje tribine bio je ratni komandant Sedme muslimanske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Šerif Patković koji je govorio o ratnoj suradnji s rahmetli predsjednikom, ulozi u ratu vezanu za predsjednika, utiscima, kao i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Ja sam želio otprilike kroz prizmu onako kako sam ja vidio predsjednika ispričati prisutnima, prvenstveno kakav je insan bio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, njegovu mudrost i veličinu koja se sastojala u odlukama koje su donošene upravo s tim osjećajima – vrijednosti čovjeka. Rahmetli predsjednik je bio lider, uzor i sigurno jedan od svjetskih autoriteta u onom vremenu, kako bi Turci rekli – kralj mudrosti. Oni koji su ga voljeli, morali su ga voljeti zbog njegove iskrenosti. Država Bosna i Hercegovina i opstanak bošnjačko – muslimanskog naroda prvenstveno mora biti zahvalan rahmetli Aliji Izetbegoviću”, poručio je Patković.

“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”, govorio je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović.

Kao i drugi autentični ljudi, rahmetli Alija Izetbegović je bio strog prema sebi, a blag i širok prema drugima. U okviru kulture sjećanja neizbrisivo je ušao u srca i duše ljudi. Umro je prije 19 godina, a na čelu države Bosne i Hercegovine bio je u jednom od najtežih perioda u njenoj historiji, u vrijeme agresije na našu zemlju 1992 – 1995. godine.

Prethodni članakPočinje zimsko računanje vremena, pomjeraju se kazaljke sat unazad
Naredni članakPočele humanitarne ture za Muhameda Gljivu