KULTURA

Manifestacija “Ilijaški dani”: U srijedu promocija knjiga Mile Stojića i Hasije Borić

Zajednička promocija knjiga Hatidža Mile Stojića i knjige drama Hasije Borić-Stojić bit će održana u srijedu 06. jula 2022. godine u Biznis centru Ilijaš sa početkom u 19:00 sati, a u okviru programa “Ilijaških dana 2022”.

Knjiga Hatidža posvećena je rahmetli Hatidži Mehmedović, srebreničkoj majci. Nastala je tako što je pjesnik Mile Stojić na dan Hatidžinog preseljenja objavio na FB pjesmu koju je ranije o njoj napisao, a iznenada su počeli dolaziti spontani prijevodi pjesme na mnoge velike svjetske jezike od poznatih pisaca, profesora ali i nepoznatih ljudi. Mile je odabrao 19 pjesama za knjigu, a naš veliki Halil Tikveša darovao svoje potresne grafike, te je tako nastala ova jedinstvena knjiga.

Knjiga drama Hasije Borić sadrži dvije drame. Prva od njih, Nana Fata Orlović je drama o genocidu u Srebrenici, ispričana kroz lik legendarne Nane Fate. Drama se u knjizi nalazi prevedena i na engleski. Druga drama je Majka Nuru počesto izruži, naslanja se žanrovski na Stilske vježbe Rejmona Kenoa, samo dok Keno svoje Stilske vježbe piše u maniru “umjetnost zbog umjetnosti” dok Borić svoju dramu duboko uranja u vrijeme i prostor rata i poraća u kome živimo.

Mile Stojić će promovirati drame Hasije Borić, a Hasija Borić interpretirala odlomke iz svojih drama, te pjesmu Hatidža.

Povezane objave

Back to top button