Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“: U Ilijašu upriličena projekcija filma i tribina posvećeni sjećanju na heroja Nesiba Malkića

Tradicionalna Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman“ je dvadeset i druga po redu manifestacija kojom se sjećamo svih šehida i poginulih boraca Bosne i Hercegovine, odajemo im pijetet i kroz sate historije, okrugle stolove i tribine bilježimo njihovu neizmjernu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije i terora agresorskih snaga u periodu od 1992. do 1995. godine.

U okviru Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“, a u organizaciji JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, te suorganizaciji JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“, u kino sali u Ilijašu upriličena je projekcija filma i tribina posvećeni sjećanju na heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Učenjem Fatihe ili na drugi primjeren način, prisutni su odali počast narodnom heroju i komandantu 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesibu Malkiću i njegovim saborcima Seadu Paravliću, Nevresu Šišiću, Nerminu Forčakoviću i Fikretu Andeliću, kao i svim šehidima i poginulim  u odbrani od agresije na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon projekcije filma, uvodnu riječ i dobrodošlicu poželio je direktor JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“ Nermin Hodžić.

„Drago mi je što je JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“ prihvatila inicijativu  Fonda Memorijala Kantona Sarajevo kako bi jedan od programskih sadržaja ovogodišnje Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ bio održan u kino sali u Ilijašu. Čast nam je što je upravo taj sadržaj posvećen jednom od heroja oslobodilačkog rata, Nesibu Malkiću. Obaveza javnih ustanova, općinskih i drugih organa je da daju svoj doprinos očuvanju kulture sjećanja. Posebna mi je čast što pridonosimo onoj kulturu sjećanja koju bih ja nazvao herojskom ili epopejskom dimenzijom Odbrambeno – oslobodilačkog rata. Važno je za buduće generacije da znaju da je ovaj rat izrodio mnogo heroja“, kazao je direktor Hodžić, te iskoristio priliku da zahvali Općini Ilijaš na doprinosu Manifestaciji „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“.

Ispred JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo govorio je direktor Ahmed Kulanić.

„U proteklim godinama počeli smo se skupljati previše i u našem razmišljanju i u našem djelovanju. Tako smo i institucije počeli da svodimo na određene lokalitete i da ne razmišljamo o kompletnoj širini. Kada govorimo o Manifestaciji „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igaman“ ključna riječ je bio upravo Igman i fokus je bio na tome. Ove godine smo promijenili fokus i govorimo o odbrani Bosne i Hercegovine na svim predjelima gdje smo branili domovinu. Manifestacije je počela u Mostaru, a završit će u Bužimu. Nastojat ćemo da proširimo što više aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, a jedan od njih je upravo ova danas u Ilijašu. Dakle, određene sadržaje možemo da vratimo unutar lokalnih zajednica i na taj način pričamo priču o odbrani Bosne i Hercegovine“, poručio je doktor Ahmed Kulagić.

Na tribini su govorili: ministar za boračka pitanja KS, Omer Osmanović, general Rizvo Pleh, penzionisani brigader i predsjednik Udruženja 126. ilijaške brigade Bego Durić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, te predsjednik OO Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“, Omer Osmanović istakao je da je važno baštiniti kulturu sjećanja na naše heroje iz Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992 – 1995. godine.

„Važno je čuvati kulturu sjećanja i pamćenja na heroje, a nažalost sve nas je manje na ovakvim predavanjima, tribinama i okruglim stolovima koji se organizuju u povodu sjećanja na naše heroje. Neophodno je da ovo bude riješeno, te da naši heroji uđu u historiju predmeta u osnovnom obrazovanju, kao što se možemo pohvaliti sa jednim interresornim projektom gdje smo sa Ministarstvom obrazovanja i Fondom Memorijala napravili jednu infografiku i devet naših heroja stavili na sve ulaze u osnovne škole, njih 120 u Kantonu Sarajevo, kako bi djeca zapamtila koji su zapravo naši heroji“, istakao je ministar Osmanović.

Načelnik štaba 126. ilijaške brigade i predsjednik Udruženja 126. ilijaške brigade, Bego Durić poručio je kako je rahmetli Nesib Malkić imao afinitete koji su ga stavljali u poziciju lidera, te da je prednjačio u mnogo čemu u svojoj sredini i organizovanju tadašnje teritorijalne odbrane.

„Heroj Malkić je bio zaista poseban čovjek i oficir. 210. Vitešku oslobodilačku brigadu vodio je vrlo uspješno, a brigada je učestvovala u mnogim borbenim dejstvima, te na osnovu hrabrosti i požrtvovanja istakli su epitete te viteške brigade. Više je nego važno čuvati kulturu sjećanja na heroje oslobodilačkog rata“, poručio je Bego Durić.

Također u sklopu manifestacije, polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Crnoj Rijeci, učenjem Fatihe ili na neki drugi primjeren način, deleacija Općine Ilijaš i koordinacija boračkih udruženja jutros su odali počast heroju Nesibu Malkiću i njegovim saborcima.

Podsjećamo, u Crnoj Rijeci svake godine 25. oktobra obilježava se dan pogibije narodnog heroja i komandanta 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesiba Malkića i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića. Od agresorske granate 25. oktobra 1993. godine poginuli su u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni prilikom akcije izviđanja ovog dijela države Bosne i Hercegovine. Nesib Malkić je bio nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. godine. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

 

 

 

Prethodni članakU srijedu počinje trodnevna akcija čišćenja na području općine Ilijaš
Naredni članakPočela velika trodnevna akcija čišćenja na području općine Ilijaš