Manifestacija ‘Pamćenje svijeta otrgnuto od zaborava’

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizirala je manifestaciju „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ u okviru obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO registra Pamćenje svijeta – Memory of the World u koji je upisana i rukopisna zbirka ove biblioteke, saopćila je press služba Gazi Husrev-begove biblioteke.

Manifestacija se održava u Sarajevu od 17. do 21. oktobra, a u okviru koje su organizirani književna večer, dvije izložbe, nekoliko stručnih predavanja iz oblasti bibliotekarstva, arhivistike, zaštite i promocije kulturne baštine, dan filma, radionica za djecu i debatno takmičenje za srednjoškolce. Također, svih pet dana trajanja Manifestacije bio je obezbijeđen besplatan ulaz u Muzej knjige GHB za sve posjetitelje.

Otvorenje Manifestacije je upriličeno 17. oktobra  u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, kada je održana književna večer i otvorena izložba pod nazivom „Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke“.

Peti završni dan Manifestacije, 21. oktobra, biće održani programi: radionica pod nazivom “Ovo je i moje pisano nasljeđe i moja tradicija” za djecu iz JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, te predavanje i otvorenje izložbe „Rukopisna djela andaluzijskih autora u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu“, koje je održao direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić.

Izložbu otvara direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prof. dr. Dževad Hodžić.

Manifestaciju „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ Biblioteka je organizirala u okviru obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO registra Memory of the World u koji je upisana i rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. Ovaj UNESCO-ov registar pokrenut je 1992. godine, u toku rata u Bosni i Hercegovini a najznačajniji katalizator za ubrzanje pokretanja bilo je uništavanje dokumentarne baštine u Bosni Hercegovini u to vrijeme, a posebno razaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, odnosno Vijećnice Grada Sarajeva. Ove godine, kada UNESCO obilježava tridesetu godišnjicu pokretanja registra Memory of the World, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu se pridružila obilježavanju, navodi se u saopćenju.

Prethodni članakBingo ponovo omogućio siguran plasman voća domaćih proizvođača
Naredni članakMusa: Naredne sedmice u FBiH početak distribucije vakcina protiv sezonske gripe