ILIJAŠVIJESTI

Takmičenjem “Znanjem gradi BiH” obilježen Dan državnosti BiH u PBK Lješevo

U prostorijama Perzijsko-bosanskog koledža Lješevo danas je održana priredba povodom 25. novembra, Dana državnosti  BiH, ali i takmičenje pod nazivom „Znanjem gradi BiH“. Svečanom priredbom učenici i nastavnici ove škole izrazili su ljubav prema svojoj domovini BiH i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum. Kompletan program protekao je u dobrom raspoloženju zahvaljujući učenicima koji su odličnim izvedbama upotpunili nadolazeći praznik. Ovakvim programom za Dan državnosti, generacije što dolaze uče o svojoj zemlji, i na taj način usađuje im se ljubav prema domovini. Djeca svojim učešćem u ovakvim manifestacijama iskazuju dječiju ljubav prema istoj. Priredbi su prisustvovali i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života.

Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur'ana u interpretaciji Nejre Dervišević i Muhameda Fejzića.

Direktor Perzijsko-bosanskog koledža Haris Alihodžić pozdravio je sve prisutne i čestitao im Dan državnosti, a zatim govorio o najznačajnijim detaljima takmičenja „Znanjem gradi BiH“.

„Takmičenje pod nazivom „Znanjem gradi BiH“  je zapravo takmičenje koje se tradicionalno održava evo već osamnaestu godinu povodom Dana državnosti BiH. Cilj takmičenja jeste da se razvije patriotizam, zajedništvo među mladima ali i razmjena ideja i iskustava djeca, kao i profesora iz cijele BiH. Ovaj projekat je započeo davne 2000. godine i kao što vidite traje i dan danas. Ove godine imamo preko 15 prijavljenih škola koje učestvuju iz cijele BiH. Takmičenje će biti iz Matematike i Bosanskog jezika.  Očekujemo zaista dobre rezultate, ali i korisno druženje. Kao do sad najbolji takmičari bit će nagrađeni vrijednim nagradama. Osim takmičenja organizovano je i predavanje za nastavnike i prigodan kulturno-zabavni program za goste“, kazao je Alihodžić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da je ovo posebna prilika kako bi se iskazalo poštovanje prema jedinoj domovini BiH, ali i ukoliko nastavimo raditi ovako ima nade da se izgradi naša lijepa BiH i na taj način će se obezbjediti bolji život svima nama.

„Smatram da je jako bitno podsjetiti se šta je to ishod odluke ovog značajnog dana da bi se proglasio Dan državnosti naše zemlje, a to je zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine. Tada je donesena jedna jako važna odluka kojom je potvrđena  državnost BiH. Ovaj dan nas obavezuje na trajno djelovanje i očuvanje naše domovine. Ovo je posebna prilika kako bi se iskazalo poštovanje prema jedinoj domovini BiH. Da bi gradili našu državu na principima zaista je potrebno nekoliko stvari, a te stvari su prije svega patriotizam, toleranciju  i znanje. Ovo je ustanova koja ove principe gaji i zbog toga mi je jako drago. Osoblje ove škole uči našu djecu kako da odrastu i posjeduju dobre karakterne osobine. Ukoliko nastavimo raditi ovako imamo nade da izgradimo našu lijepu BiH i na taj načim možemo obezbjediti bolji život svima nama“, istakao je načelnik Fazlić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić iskazao je zadovoljstvo što prisustvuje ovako jednoj ceremoniji, koja ga je kako i sam kaže vratila u dane njegove mladosti.

„Moram priznati da je ova današnja ceremonija i mene malo vratila u dane mladosti. Ambijent  i atmosferu koju osjećam zrači jednom zdravom energijom. Ovi učenici, nastavnici i roditelji zaista mogu biti ponosni što u ovoj kući znanja stiču svoje osnovne pretpostavke za život u ovako teškim vremenima. Obilježavanje 25. novembra veoma je značajno jer je domovina nešto što se voli, štiti i čuva, a ko ne bi čuvao takav dragulj kao što je Bosna. Moram kazati da mi je žao što predstavnici vlasti BiH, odnosno oni koji ne priznaju ovaj praznik smatraju da historija BiH kao države počinje u Dejtonu. Zbog toga ih uvijek treba podsjećati da je Dejtonski sporazum zaustavio rat i potvrdio već postojeću državnost i nezavisnost BiH“, rekao je Softić.

Svake godine, učenici pomenute škole nastoje da kroz brojne školske sekcije 25. novembar učine svečanim kako to dolikuje našoj domovini. „Znanjem gradi „BiH“ je projekat koji je započeo davne 2000. godine. Tokom dugog niza godina kroz ovu školu prošlo je nekoliko hiljada učenika, te nekoliko stotina njihovih pratilaca (direktora, pedagoga, nastavnika, roditelja …). Svake godine na takmičenju učestvuje oko 150 učenika iz preko 25 škola iz cijele BiH.

Povezane objave

Back to top button