ILIJAŠ

Međunarodni dan medicinskih sestara: Amira Eljšani dobila priznanje Doma zdravlja Ilijaš za nemjerljiv doprinos u promociji sestrinstva

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara 12. maja u programu Radio Ilijaša ugostili smo medicinsku sestru Amiru Eljšani, dugogodišnju uposlenicu Doma zdrravlja Ilijaš, kojoj je danas dodijeljeno priznanje za nemjerljiv doprinos u promociji sestrinstva.

Ljubav prema pomaganju drugima, prema medicini naveli su je da upiše baš tu srednju školu, slijedeći svoju sestru, a i Amirina kćerka je završila medicinsku školu.

Amira je dva puta u Domu zdravlja Ilijaš sama uspješno porodila dvije žene, oba poroda su prošla uredno i djeca su dobro i zdravo. U njenom poslu važno je biti spreman pomoći u svim situacijama, stoga posebno ističe važnost edukacija, cjeloživotnog učenja.

Od 1996. godine počela sam sa edukacijama, prva je bila dojenje, radila sam u patronažnoj službi i voljela sam to, prošla sam mnoge edukacije, seminare, predavanja, učestvovala na međunarodnim kongresima, uvijek sam aktivno učestvovala i sticala vještine koje sam mogla prenijeti na svoje mlade kolegice u Domu zdravlja. Usavršavanje treba da bude kontinurano. Posebno sam ponosna što sam učestvovala na edukaciji za psihijatrijsku sestru, karolinski institut iz Švedske održao je edukaciju za 12 sestara iz BiH, imali smo predavanja dvije godine, to je međunarodno priznat certifikat i sve što sam tada naučila primjenjujem u svom radu, uključujući to da uvijek ulazim nasmijana na posao. Mnogo mi znači da je glavna sestra Nusreta Dervišević, koja me predložila za ovo priznanje, prepoznala moj trud i zalaganje, zahvaljujem mojim kolegicama u Domu zdravlja i svojoj sestri Arifi Bibi jer da mi ona ne daje vjetar u leđa mislim da ne bih bila dobra sestra kao što je ona,  kazala nam je Amira.

Lijepa riječ, nježnost, savjet, blag dodir puno znače bolesnim ljudima i njihovim najbližim u tim teškim trenucima, a posao medicinske sestre iako zahtjevan i sveprožimajući ne bi nikada mijenjala.

Amira ističe da je emapatija najvažnija osobina koju treba imati dobra medicinska sestra.

Ako nemamo suosjećanja, onda nam tu nije mjesto, moramo razumijeti pacijenta. Moji roditelji su bili teško bolesni, umrli su i uvijek pamtiš onoga ko je u tom momentu pružio lijepu riječ. Moraš u tom trenutku da zaboraviš sve svoje brige i probleme i u potpunosti se posvetiš pacijentu, nije medicinska sestra samo dati injekciju, popuniti uputnicu, to je puno više od toga, poručila je sestra Amira.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se svake godine 12.maja. Ovaj dan se tradicionalno proslavlja širom svijeta na dan rođenja Florence Nightingale, britanske medicinske sestre. U januaru 1974. ovaj dan je zvanično proglašen  Međunarodnim danom medicinskih sestara.  Medicinske sestre kao nosioci zdravstvene njege obilježavanjem ovog dana ističu svoj doprinos koji daju širom svijeta.

Potrebno je istaći da medicinske sestre daju: ključan značaj u pružanju zdravstvene zaštite, neprocjenjiv doprinos zdravlju ljudi širom svijeta. Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u svim našim medicinskim ustanovama jer su odgovorne za dobrobit, bezbjednost i oporavak pacijenata.

Tema Međunarodnog dana medicinskih sestara za 2022.godinu je „ Njegovanje svijeta nazad u zdravlje“.

Medicinske sestre bi trebalo da trajno unapređuju svoje znanje i prihvataju nova saznanja u medicinskoj zaštiti i njezi na svom području rada. One su te koje uz doktora ostaju najvažniji član njegovog tima.

Povezane objave

Back to top button