BIHSVIJETVIJESTI

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara obilježava se širom svijeta 12. maja, na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Svake godine, Dan medicinskih sestara predstavlja priliku da se istakne njihov doprinos u zdravstvenom sistemu.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara/tehničara (The International Council of Nurses – ICN), 2024. godine ovaj dan obilježava pod sloganom: „Naše medicinske sestre. Naša budućnost. Ekonomska moć njege“. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana medicinskih sestara/tehničara ima za cilj usmjeriti pažnju na nevjerovatan posao koji medicinske sestre svakodnevno obavljaju, kao i preoblikovati percepcije njihovog rada i pokazati kako strateško ulaganje u sestrinstvo može donijeti značajnu ekonomsku i društvenu korist.

Unatoč tome što je okosnica zdravstvene njege, sestrinstvo se često suočava sa finansijskim ograničenjima i društvenim potcjenjivanjem. ICN je odlučio 2024. godine fokus staviti na ekonomske razloge za ulaganje u djelatnost medicinskih sestara/tehničara, njihovo obrazovanje i vođstvo koje je ključno za postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti i predstavlja značajan  korak prema zdravijoj, naprednijoj globalnoj zajednici.

Medicinske sestre/tehničari predstavljaju temelj zdravstvene njege, sa ulogom u zdravstvenom sistemu koja se ne može precijeniti.  Njihova posvećenost, stručnost i empatija čine ih nezamjenjivim dijelom zdravstvenog sistema.

Mnogobrojne su uloge medicinskih sestara/tehničara u zdravstvenom sistemu. Iako je prva i najvažnija pružanje njege pacijentima, medicinske sestre/tehničari brinu o svakom aspektu pacijentove dobrobiti. Vrlo često su medicinske sestre/tehničari i glas pacijenata unutar zdravstvenog sistema. Sposobnost multitaskinga i prilagodljivost ovog medicinskog kadra omogućava adekvatan pristup različitim situacijama i osigurava najbolju moguću njegu za pacijente, čak i u najzahtjevnijim okolnostima.

Njihova saradnja sa ljekarima i drugim zdravstvenim stručnjacima tj. holistički pristup liječenju pacijenata kroz međusobno dijeljenje znanja, iskustva i perspektiva, pridonosi boljem razumijevanju i rješavanju kompleksnih zdravstvenih problema.

Kreatori politika, zdravstveni radnici pa čak i šira javnost često nisu svjesni ili su pogrešno informisani o povratu ulaganja koje adekvatno finansiranje u sestrinstvo može osigurati, naročito u finansijski turbulentnim vremenima kao što su ova. Prepoznajući sve veću prijetnju zdravlju stanovništva širom svijeta zbog sukoba, klimatske krize i finansijske nestabilnosti, vjerujemo da je pravo vrijeme za zagovaranje promjena u sestrinstvu.

Stoga je važno cijeniti i podržavati medicinske sestre te im pružiti potrebnu podršku kako bi i dalje mogle obavljati svoj humani posao brige o zdravlju i dobrobiti svih nas.

Izvor: https://www.zzjzfbih.ba/

Povezane objave

Back to top button