Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih obilježava se širom svijeta 12. augusta. Postavljanjem zastava u centru Sarajeva na kojima je ispisano “Koliko brinemo o mladima?”, Institut za razvoj mladih KULT na ovaj dan želi skrenuti pažnju na brojne izazove i težak položaj ove populacije u našoj zemlji.

Riječ je o 700.000 mladih ljudi koji su uglavnom nezaposleni, nezadovoljni obrazovnim i zdravstvenim sistemom, koji ne dobijaju priliku za iskazivanje, čija se talentiranost ne nagrađuje. Govorimo o mladima koji se u ovoj zemlji ne osjećaju sigurno, ne vide perspektivu, budućnost i koji je mahom napuštaju, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Dok je ovogodišnji Dan mladih u svijetu posvećen kreiranju sigurnih prostora za mlade u kojima se mogu sresti, angažirati u aktivnostima vezanim za njihove različite potrebe i interese i slobodno se izraziti, u Bosni i Hercegovini, ističu u KULT-u, pažnju moramo posvećivati neadekvatnoj primjeni Zakona o mladima, nepostojanju strategija prema mladima u svim entitetima i na državnom nivou. Moramo brinuti o nezaposlenosti i besperspektivnosti, zbog koje mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

Kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini i učiniti im život dostojnim, pitaju u KULT-u te ističu da odgovor na pitanje “Koliko brinemo o mladima?” treba dati svaki nivo vlasti u Bosni i Hercegovini, i to kroz dijalog sa mladim ljudima širom zemlje

Prethodni članakPočeo 11. Auto rally Ilijaš
Naredni članakTakmičari iz Jajca osvojili Auto rally Ilijaš