BIHSVIJETVIJESTI

Međunarodni dan planete Zemlje

U više od 150 zemalja svijeta danas se obilježava Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, kao podsjetnik da Zemlja i njeni ekosistemi daju život.

Ovaj datum nas podsjeća da moramo očuvati prirodu i njene resurse, te se odgovorno ponašati prema našem zajedničkom domu, poruka je Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

PLANINARSKO – EKOLOŠKA SEKCIJA OŠ “Hašim Spahić” obilježila je 22.april – Dan planete Zemlje, koji se službeno obilježava od 1992. godine (u više od 150 država) kao podsjetnik na neodgovorno ponašanje čovjeka prema okolišu.

Dan planete Zemlje kao globalna inicijativa podizanja javne svijesti ima za cilj da inspiriše lokalne zajednice, neprofitna ekoudruženja za zaštitu okoliša, nevladine organizacije, obrazovne ustanove i druge organizacije da različitim ekološkim akcijama upozore javnost na važnost očuvanja životne sredine.

Ideja o obilježavanju ovog dana, predstavljena je 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine, kada je tokom Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Povezane objave

Back to top button