ILIJAŠ

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježen na lokalitetu nekropole Kopošići u Ilijašu

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina i ove je godine bogatim programom već osmi put obilježen na Starobosanskom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići, vrijednim spomenicima kulturno-historijske i prirodne baštine Ilijaša i BiH. Organizatori su ICOMOS BiH, Fondacija Starobosanski grad Dubrovnik uz podršku Općine Ilijaš.

Planirani program bio je reduciran zbog najave kišnih padavina, ali je ovo bila još jedna prilika da okupljeni zaljubljenici baštine i historije podsjete na važnost kulturno-historijskog naslijeđa i spomenika.

Profesor dr. Adnan Busuladžić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ističe da se lokalitet Dubrovnika spominje u prvom dosad evidentiranom dokumentu koji se čuva u arhivi i datira 11. juna, inicijativa Fondacije je da se ovaj dan obilježava kao Dan Dubrovnika kod Ilijaša.

-Ovo je jedna od manifestacija na kojoj se želi akcentirati ovaj lokalitet, javnosti predočiti njegov značaj i potencirati strukture vlasti da nastave sa podrškom u smislu arheoloških istraživanja, konzervacije i revitalizacije nekropole Kopošići i Starog grada Dubrovnika. Na Kopošićima se nalazi stećak jednog od bosanskih velmoža kneza Batića, njegove supruge i najvjerovatnije njegovog oca. Dalja arheološka istraživanja dat će i nova saznanja vezana za nekropolu, jer su i dosadašnja istraživanja dala dobre rezultate, pronađeno je brokatno platno koje se nalazi u Zemaljskom muzeju, kazao je Busuladžić.

Općina Ilijaš već 20 godina provodi aktivnosti na lokalitetu zaštićenih spomenika kulture Stari grad Dubrovnik i nekropola Kopošići. Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić ističe da dinamika radova nije onakva kakvu žele.

-Za 20 godina uspjeli smo revitalizirati putnu komunikaciju, deminirati dio područja zaštićenog, obnoviti nekropolu Kopošići, izvršiti istraživanja čiji je rezultat bio pronalazak poznatog plašta izloženog u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, revitalizirati istočnu kulu i južni zid. Sada su u toku aktivnosti za revitalizaciju južne kule kojoj prijeti totalno uništenje. Dvije godine pokušavamo obezbjediti sredstva, ali veoma je teško, investicija vrijedi 240 hiljada maraka, mi trenutno u budžetu imamo 70 hiljada uz podršku kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i federalnog ministarstva kulture i sporta. Apelujem na više nivoe vlasti da podrška ovom projektu bude intenzivnija, bez te podrške neće se moći završiti, lokalitet se neće revitalizirati ni za 30 godina. Ovo je značajan resurs za Kanton Sarajevo, za turističku ponudu, istraživače, naučnu javnost. Mi imamo aktivne dvije aplikacije kod federalnih ministarstava i ukoliko bismo s te strane dobili podršku u ovoj godini, mi bismo počeli radove na revitalizaciji južne kule Starog grada Dubrovnika ove jeseni, kazala je Zagorac-Jozić.

Predsjednik Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Perica Mijatović  poručuje da se ove subote okupilo 20 nevladinih udruga iz cijele BiH, čiji je cilj zaštita baštine, zajednički rad na približavanju javnosti vrijednosti spomenika, a nada se da će novoformirana Fondacija koja okuplja veliki broj stručnjaka i entuzijasta i uspjeti u tome.

Naše nastojanje je da se ovaj lokalitet učini prepoznatljivom turističkom destinacijom, nadomak je Sarajeva, u blizini je veliki broj stećaka koji čine i gospodarski potencijal, a naši dalji planovi su da spojimo Ilijaš i Bobovac stazom stećaka i da bi sarajevski izletnici tu zaista imali šta pogledati, poručio je Mijatović.

Posebna atrakcija Manifestacije bili su vitezovi iz  Jajca, Stoca i Sarajeva sa svojim zaštitnim znakovima-srednjevjekovnim odorama, mačevima, štitovima, lukovima i strijelama.

Povezane objave

Back to top button