Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

U cilju postizanja punog i ravnopravnog pristupa nauci i učešća u nauci za žene i djevojčice, te daljeg postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i djevojčica, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) 2015. godine proglasila je 11. februar Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci.

Iako su žene napravile ogroman napredak ka povećanju svog učešća u visokom obrazovanju, one su još uvijek nedovoljno zastupljene u mnogim oblastima, uključujući i nauku.

U mnogim zemljama naučnice se i danas susreću s brojnim izazovima, a jedan od njih je i kako balansirati karijeru i privatni život, ali uprkos tome ostvaruju značajne rezultate.

Žene su uvijek imale suštinsku ulogu u pokretanju inovacija i napretka u nauci i tehnologiji, ali često su ta dostignuća ostala nepriznata, nedovoljno zastupljena i nedovoljno cijenjena, zato je ovaj dan prilika da se promoviše jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci. Rodna ravnopravnost je globalni prioritet za UNESCO, a podrška ženama i djevojkama u nauci, njihovo obrazovanje i njihova sposobnost da se njihove ideje čuju, su poluga za razvoj i mir.

Prethodni članakLoše ste volje i bez energije? Ove četiri jednostavne navike će odmah popraviti raspoloženje
Naredni članakIzabran najpoželjniji poslodavac u Bosni i Hercegovini