ILIJAŠVIJESTI

Mehmed Smajlović: Izletište „Gaj“u Popovićima biće nova turistička atrakcija u našoj općini

Mjesna zajednica Mrakovo predstavlja pozitivan primjer realizcije različitnih incijativa. U proteklom periodu realizovani su brojni projekti na području MZ Mrakovo. Već dugi niz godina na čelu ove MZ je Mehmed Smajlović, koji  se zajedno sa svojim saradnicima nesebično zalaže za poboljšanje uslova života svih građana.

MZ Mrakovo je jedna od organizovanijih mjesnih zajednica, broji oko 1000 domaćinstava, odnosno oko 3500 hiljade stanovnika, a sastoji se od podružnica Mrakovo, Salkanov han i Popovići.

Mnogi projekti su do sada urađeni, od izgradnje i sanacije puteva, rekonstrukcije i izgradnje kanalizacione mreže, rješavanje oborinskih voda, izgradnje javne rasvjete, izgradnje sportske plohe, trotoara i drugi, a sada je u toku i rekonstrukcija spomen obilježja i izletišta „Gaj“.

„Sa Općinom Ilijaš smo ranije definisali rekonstrukciju spomen obilježja i izletišta „Gaj“ u Popovićima. Trenutno je ta aktivnost pokrenuta, a izvođač radova je firma Polat d.o.o. radovi su u toku oni će biti za nekoliko dana završeni. Sve ovo radimo u cilju kulture sjećanja, jer je to nerazdvojni element u procesu jednog društva putem kojih događaje iz prošlosti prenosimo budućim generacijama. U kontekstu  izletišta „Gaj“  sa Sarajevo šumama smo prošle godine probili nekih 500 m puta, gdje smo sa Općinom dogovorili da se i taj  dio puta naspe da bi bio u funkciji za posjetioce. Kada je u pitanju izletište „Gaj“ u pregovorima samo sa vlasnikom zemljišta da se pokuša trajno riješiti taj problem, da se otkupi zemljište da bi taj kompleks doživio svoju ekspanziju, i da bi bio u funkciji građana. Spomen obilježje koštat će nekih 40 000 KM. Također smo sa Sarajevo šumama obnovili nekoliko sadržaja, a to su nadstrešnice, idemo ka tome da i planinarske staze definišemo. Od Ilijaša do izletište „Gaj“ je oko šest kilometara, tako da to može biti jedna fina destinacije za učenike, građane i  naravno rekreativce. Kada riješimo imovinsko- pravne odnose onda će to ići kroz Regulacijski plan gdje će se definisati izgradnja objekata, dovođenje vode, struje i kanalizacije. To je korak po korak, ali idemo sigurno ka tom projektu “ kazao je Smajlović.

Kada je u pitanju sportska infrastruktura, projekat sportskog stadiona „Bukovik“ je definisan kaže Smajlović, revizija projekta je bila i kandidiran je prema Kantonu Sarajevo. Vrijednost projekta je oko 300.000 do 400.000 KM.

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Back to top button