ILIJAŠSPORTVIJESTI

Memorijalni turnir “Rašid Buća”: On je uzor i inspiracija mladim generacijama kako da kreiraju svoju budućnost

Karate klub “Rašid Buća” je i ove godine u Ilijašu obilježio godišnjicu smrti Rašida Buće. Prošlo je 30 godina od pogibije Rašida Buće koji je svoj život dao za odbranu BiH 25. 05.1992. godine. U njegovu čast, istoimeni karate klub održava tradiciju sjećanja na ovog ilijaškog heroja već 22. godine.

U sportskoj dvorani Ilijaš, upriličeno je Svečano otvorenje 22. Memorijalnog karate turnir “Rašid Buća”, u kojem je učešće uzelo preko 460 takmičara iz 41. kluba širom Bosne i Hercegovine. Predsjednik Organizacionog odbora Raif Buća, brat rahmetli Rašida zahvalio se svima koji su prisustovali kako ovoj svečanosti tako i takmičarima.

„Ovo je jedan od najposjećenijih turnira, na kojem učestvuje preko 460 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine iz 41. kluba.  Za 15 dana održava se i prvenstvo Balkana te je ovaj turnir ujedno i zadnja provjera takmičara. Na ovom turniru učestvuju dječije kadetske i juniorske kategorije u borbama i kateu. Turnir je svake godine sve posjećeniji i zahvaljujemo se svima koji su uzeli učešće“, istakao je Raif.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić čestitao je Karate klubu „Rašid Buća“ na organizaciji jednog ovakvog sportskog događaja, rukovodstvu i bratu rahmetli Rašida kao i porodici koji su svojim aktivnostima uspjeli da 22 godine održavaju ovu aktivnost.

„Kroz ovaj turnir želimo da evociramo uspomene na našeg sugrađanina koji je u profesionalnom, sportskom i patriotskom smislu dao najviše za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Znamo da je rahmetli Rašid bio nocilac evropskih medalja, da je kao profesionalac u policijskim strukturama radio svoj posao izvanredno i znamo da je svoj život dao za domovinu BiH. Naša obaveza i vrsta duga jeste da prenosimo na mlade generacije da u Rašidu vide jedan uzor i u sportskom i u ljudskom smislu. On sigurno jeste uzor mladima kako da svoj život kreiraju u budućnosti. Često kažem, da je Ilijaš nakon jednog dugog perioda, nakon što smo morali ulagati u egzistenciju i materijalnu obnovu, došao u fazu kada se značajno ulaže u obrazovanje, sport i kulturu.  Mi želimo da budemo grad mladosti, koliko god je to teško u današnje vrijeme zbog demografskih kretanja. Ulažemo u ambijent življenja tako da je Ilijaš postao mjesto mladosti“, kazao je načelnik Fazlić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je istakao da mladi ljudi moraju na ovakav način graditi kulturu sjećanja na sve heroje Bosne i Hercegovine od kojih je bio i Rašid Buća.

„Veoma mi je drago što sam danas ovdje i što sam bio član ponosne jedinice za specijalne namjere odreda „Bosna“ kao i Rašid Buća. On je naš heroj. Kultura sjećanja na ovaj način i jedan od elemenata integriteta jeste sport. Sjećanje na Rašida Buću i svih naših heroja je obaveza i raduje me što su ovdje prisutni mladi sportisti“, kazao je ministar Osmanović.

Alen Buća, sin Rašida Buća jedan je od organizatora ovog turnira, te se u ime svoje porodice i lično zahvalio svima koji čuvaju od zaborava ime njegovog oca.

„Moj rahmetli otac je bio vice prvak Evrope i osvajač drugih međunarodnih medalja. Bio je pripadnik odreda „Bosna“ i borio se za državu Bosnu i Hercegovinu. Održavali smo turnir i u periodu pandemije koronavirusa. Svake godine sve je veći broj učesnika na ovom turniru i drago mi je da se čuva od zaborava lik i djelo mog rahmetli oca“, kazao je Alen.

Memorijalni turnir „Rašid Buća“ Ilijaš je jedan od najstarijih karate turnira u BiH i na njemu tradicionalno dolaze najmlađi članovi koji kasnije postaju reprezentativnici BiH. Pokrovitelj turnira su Općina Ilijaš, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Ministarstvo za boračka pitanja KS. Sponzorima koji su podržali turnir kao i pokroviteljima uručene su zahvalnice.

Povezane objave

Back to top button