BIHILIJAŠMAGAZINVIJESTI

MERIMA KUČINAR: Srebrena značka UNSA je lijepa tačka na studentske dane iza koje dolazi jedna ljepša i duža rečenica – ŽIVOT

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” održana je svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu. Na svečanosti su uručene diplome,  ali i posebna priznanja. Jedno takvo priznanje pripalo je i Ilijašanki Merimi Kučinar koja je završila Medicinski fakultet. Iako je dobitnica izuzetnog priznanja „Srebrena značka“, Merima Kučinar je zlatni ponos Ilijaša. Završila je OŠ „Hašim Spahić“ u Ilijašu a nakon toga i gimnaziju u SŠC „Nedžad Ibrišimović“. Istakla je da je srednjoškolsko obrazovanje koje je stekla u Ilijašu, itekako bilo dobar temelj za studij.

„Posebno mi je drago što sam nakon ilijaške gimnazije, upisala Medicinski fakultet i odlikovana Srebrenom značkom. Postoje stereotipi kada su u pitanju škole izvan Sarajeva i mnogi smatraju da smo slabiji učenici i studenti ako dolazimo iz perifernih škola. Prijemni ispit sam položila regularno i primljena u prvom krugu upisa. Srednjoškolsko obrazovanje daje znanja onoliko koliko vi želite da uzmete i to zavisi samo od vas“, kazala je Merima.

Studiranje na Medicinskom fakultetu opisala je vrlo interesantnim. Bilo je, kako kaže, i dobrih i loših dana.

„Ali onaj ko „sanja o nekom pozivu“ i želi se opredijeliti za određenu profesiju, uspjet će u tome. Medicinu sam upisala jer sam se vidjela u tome. To je životni poziv preko kojeg   mogu dati mnogo svojoj zajednici. Sada već mogu kazati da želim biti pedijatar. Smatram da je to najhumaniji posao koji žena može da radi a da ne košta porodicu. Prvenstveno, žena ima ulogu majke i supruge,  pa tek onda treba i mora da gradi svoju karijeru. Poziv pedijatra je direktno vezan za porodicu i to mi se najviše sviđa kada je medicina u pitanju. Svako treba da slijedi svoje snove i samostalno odlučuje o životnom opredjeljenju.  I  uspjet će u tome. Većina studenata  kad izlazi na ispite ne očekuju visoku ocjenu, nego se nada da položi taj ispit. Ja sam učila i davala najbolje od sebe što sam u tim momentima mogla. Tako su se redale i visoke ocjene.  Posebno sam ponosna na svoje roditelje i sestre koje su obavljale sve kućne poslove kako bih ja mogla da učim. Srebrena značka je jedna lijepa tačka na moje studentske dane. Nakon te tačke dolazi jedna nova rečenica koja treba biti mnogo duža od prethodnih šest godina studiranja, nadam se ako Bog da, ljepša i uspješna“, kazala je Merima.

Iako je na početku profesionalne karijere, Merimini uspjesi i motiviranost za konstantan napredak su hvalevrijedni. U iščekivanju zaposlenja, njen svaki dan je ispunjen dobrovoljnim obavezama, koje će je nadograditi u profesionalnom smislu. Trenutno volontira u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ na Odsijeku za ginekologiju i akušerstvo.

„Uvijek sam željela biti okružena bebama. Dvoumila sam se između ginekologije i akušerstva i pedijatrije. Tokom volontiranja shvatila sam da taj hirurški dio medicine nije baš najbolji odabir za ženu. Volontiranje je jako bitna stavka za izgradnju uspješne karijere. S obzirom na to da nemam posao, ne želim stagnirati u svom profesionalnom smislu. Odlučila sam se za volonterski rad, kako bih stekla nova znanja, upoznavala nove ljude a posao će doći, ako Bog da. Ogromna je razlika između teorije i prakse u svim oblastima života. Kada se nađemo konkretno u poslu, onda shvatimo da smo na početku profesije. Čovjek uvijek mora raditi i učiti ispočetka. Diplomirala sam 30. juna 2017. godine i nakon polaganja stručnog ispita prijavila sam se na BIRO. Aktivno tražim posao i bez obzira na veliki broj odbijenica, ne posustajem. Ne želim otići iz naše lijepe Bosne i Hercegovine. Smatram da imamo priliku zaposliti se u svojoj državi, samo našim ljekarima treba dati šansu da pokažu šta mogu. Čvrstog sam stava da ne želim otići u inostranstvo. Želim da radim u Ilijašu, u BiH, u našem Domu zdravlja, da pomažem svojim sugrađanima“, istakla je Merima.

Odluka za najhumaniji poziv,  odnosno Medicinski fakultet za Merimu je značio mnogobrojna odricanja, trud, učenje, rad, uspjehe ali i „padove“. Na trnovitim stazama nije bila sama, imala je podršku.

„Koliko god puta da čovjek padne na nekoj životnoj stazi, nikada ne smije dozvoliti da to bude toliko jako, da nema snage da ponovo ustane i nastavi dalje. Moramo ustrajati u svemu što želimo. Prije svega moramo biti ljudi ali sretni ljudi.  Za sve u životu zahvaljujem se prvenstveno svojim roditeljima i sestrama koje će aBd biti bolje od mene. Zahvalila bih se i svom momku Miradu koji je također završio medicinu. Bio mi je neizmjerna podrška i trpio me šest godina. Također hvala svim mojim prijateljima koji su bili uz mene, našem općinskom Načelniku i pojedincima koji zaista rade na tome da ovaj grad naprave boljim i prosperitetnijim za sve mlade ljude“, poručila je Merima.

Merimi Kučinar, dobitnici Srebrene značke Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu želimo izuzetan uspjeh u profesionalnom, ali i privatnom životu, u nadi da će i svaki sljedeći pokušaj postati uspjeh.

Povezane objave

Back to top button