VIJESTI

Ministar Bečarević i načelnici općina: Potpisani ugovori vrijedni 8,1 milion KM u svrhu regulacije vodosnabdijevanja u svim sarajevskim općinama

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo nedavno usvojila Program utroška sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada za 2023. godinu, danas je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja,
građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević s načelnicima sarajevskih općina potpisao ugovore o dodjeli sredstava, u ukupnom iznosu od  8.167.179 KM koji će biti raspoređeni prema svim jedinicama lokalne samouprave u KS.

“Projekti iz oblasti vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže i odvodnje otpadnih voda predstavljaju nastavak započetih aktivnosti, kao i početak novih projekata koji imaju za cilj poboljšanje snabdijevanja vodom, smanjenje gubitaka vode, rekonstrukciju kanalizacione mreže i bolju odvodnju otpadnih voda na području Kantona Sarajevo. Ovim programom je definisan popis odabranih projekata koji Kanton realizuje sa općinama, kao i način i praćenje njihove realizacije. Ovogodišnja izdvajanja predstavljaju nastavak zajedničke prakse i udruživanja sredstava Kantona i općina, kako bi snabdijevanje pitkom vodom uz regulaciju odvodnje otpadnih voda bilo dostupno svim stanovnicima Kantona Sarajevo”, naglasio je ministar Bečarević.

Resorno Ministarstvo je podržalo projekte, bilo da su oni tek krenuli ili predstavljaju nastavak već započetih, a sve u skladu sa iskazanim potrebama općina i finansijskim mogućnostima Kantona, imajući u vidu iznos prikupljenih sredstava iz vodnih naknada.

U općini Trnovo sredstva od 400.000 KM biće usmjerena za izgradnja vodovoda Pandurica – Proskok. Nastavak izgradnje vodovoda Pandurica-Šiljak podržat će se 36.424 KM, a nastavak izgradnje centralnog vodovoda MZ Trnovo  sa 257.300 KM. Ukupno će općina Trnovo za ove namjene dobiti 693.792 KM.

Općina Ilijaš će ukupno za predložene projekte dobiti  750.000 KM. Za izvođenje radova na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacione mreže u dijelu obuhvata RP Banovac usmjerit će se 350.000 KM. Za povećanje kapaciteta pitke vode u vodovodnom sistemu MZ Kamenica sa izvorišta “JAZIĆ”, tj. za nastavak ovog projekta iz prethodne godine biće uplaćeno 150.000 KM. Za nastavak izgradnje dijela primarnog gradskog vodovoda u naselju Bioča predviđeno je 250.000 KM, saopćeno je iz Službe za press i protokol Vlade KS.

Povezane objave

Back to top button