Ministarstvo privrede KS će u narednim danima raspisati javne pozive za dodjelu poticaja u okviru realizacije Godišnjeg plana provođenja programa razvoja male privrede za 2021. godinu u Kantonu Sarajevo.

Tim povodom u Biznis centru Ilijaš održan je sastanak na kojem je ministar privrede Adnan Delić prezentirao dostupne programe i ekonomske mjere prisutnim privrednicima.

-Ovdje je fokus na programima razvoja male privrede, koja su naša zakonska obaveza gdje svake Ministarstvo privrede izdvaja 0,5 do dva posto za poticaj razvoju malih i srednjih preduzeća. Ove  godine iznos je povećan i iznosi više od 0,5 posto koliko je dosad izdvajano i bit će 8, 49 miliona KM. Programa imamo 11, oni su sveobuhvatni, pokušali smo da motivišemo i subvencioniramo djelatnosti od strateškog značaja za KS. Kada je u pitanju Općina Ilijaš moram da pohvalim administraciju sa kojom imamo izuzetnu saradnju. Već smo potpisali ugovore o unapređenju preduzetničke infrastrukture, izdvojili smo milion KM za industrijsku zonu Luka, koja je primjer sistematskog i planskog građenja zona. Nadam se da će privrednici imati mogućnost  da iskoriste sve ove programe. Općina Ilijaš iskoristi najviše sredstava u svrhu poticaja poljoprivrednoj proizvodnji i veoma nam je bitno da imamo uspješnu saradnju sa Općinom Ilijaš, kazao je ministar Delić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić navodi da su u pandemijskoj godini  zatvaranjem tržišta  najviše pogođeni izvozno orjentisana drvno-prerađivačka, metalska industrija i industrija namještaja jer je samo u aprilu prošle godine izgubljeno 507 radnih mjesta.  Kroz programe mjera i stabilizacije saniraju se posljedice, te se ušlo u fazu predpandemijskoj rasta o čemu govore zahtjevi  za gradnju novih proizvodnih hala u industrijskim zonama.  Programi koje nudi Ministarstvo stoga puno znače ilijaškim privrednicima.

-Sredstva koja su definisana ovim mjerama su jako bitna za svakog privrednika , 11 linija za mala i srednja preduzeća omogućava svakom od privrednih subjekata da sebe nađe u tim finansijskim linijama, a  od razvijenost i kapaciteta menadžmenta preduzeća ovisi koliko će moći povući sredstava iz programa koje formira vlada. Bitno je da svaki privredni subjekt dođe do sredstava koja će značiti dalji razvoj, povećanje zaposlenosti, povećanje obima proizvodnje i usluga, izvoza i svega što znači stabilan ekonomski rast, naglasio je Fazlić.

Admir Kulić, direktor kompanije CloudIT kaže da je zainteresiran za program koji se odnosi na kreditiranje  jer je u planu  investiranje u ovoj godini.

Mogu reći da su ovo izuzetni programi, posebno jer su grant sredstva i na neki način daje pretpostavku firmi da ulaže u dalji razvoj. Mislim da još više treba raditi na tome i povećati podršku izuzetno uspješnim firmama koje trebaju biti motor razvoja, kazao je Kulić.

Nakon prezentacije uslijedila su pitanja i diskusija sa prisutnim privrednicima o pojedinostima programa i finasijskih linija koje mogu i namjeravaju koristiti.

Share.

Comments are closed.