Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić boravio je posjeti Općini Ilijaš. U okviru posjete održan je radni sastanak sa Općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, kojem su prisustvovali Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić i pomoćnik načelnika za saobraćaj, stambeno komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.


Tokom sastanaka razgovarano je o prioritetnim projektima i aktivnosti  iz oblasti kulture i sporta, a prije svega o kapitalnom projektu izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu.

Ministar Avdić najavio da će Ministarstvo kulture i sporta i u toku 2021. godine podržati izgradnju Gradskog stadiona u Ilijašu, kako bi se ovaj projekt priveo kraju.

„Kanton je prethodnih godina, odnosno 2018., 2019. i 2020. godine izdvojio sredstva u visini od 1, 2 miliona KM za sufinansiranje izgradnje stadiona. Ove godine, planirano je izdvajanje 100 hiljada KM za nastavak realizacije ovog značajnoj projekta. Također, vjerujem da ćemo kroz rebalans budžeta KS omogućit i dodatna sredstva, kako bi se ovaj kapitalni projekt završio i time stekli uslovi da sportske ekipe realizuju svoje nastupe na Gradskom stadionu u Ilijašu“, istakao je ministar Avdić.

Općinski načelnik Fazlić zahvalio se ministru na spremnosti da podrži vrlo značajne kapitalne projekte kao što je izgradnja Gradskog stadiona u Ilijašu. Uvažavajući činjenicu da se mnogi građani zbog korona virusa suočavaju sa egzistencijalnim problemima, te da su i lokalni i kantonalni budžeti usmjereni ka  zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim mjerama ipak ne smije se odustati od projekata razvoja društvene infrastrukture.

“Izgradnja Gradskog stadiona u Ilijašu je veliki kapitalni projekt i kao takav sigurno je jedan od značajnih projekata sportske infrastrukture u Kantonu Sarajevo. Vlada KS do sada je podržala realizaciju ovog projekta i evo i danas imamo lijepe vijesti od ministra da će se ta podrška nastaviti i u narednom periodu. Naša želja jeste da ovaj projekt dovedemo u fazu da što prije bude u funkciji sportistima općine Ilijaš i dinamika je da nova nogometna sezona započne na ovom sportskom kompleksu. Očekujem da će se kroz rebalans budžeta KS naći i dodatni izvori kako bi ovaj projekt završio što prije“,  naglasio je načelnik Fazlić.

Nakon sastanaka upriličen je obilazak radova na Gradskom stadionu u Ilijašu. Vrijednost  projekta iznosi oko pet miliona maraka, a njegovom realizacijom Ilijaš bi trebao dobiti moderni sportski centar, koji će biti na usluzi sportistima, klubovima i građanima.

 

Share.

Comments are closed.