VIJESTI

Ministarstvo privrede KS strateški partner 12. Sarajevo Business Foruma i 3. Sarajevo Halal Faira

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prihvatilo je poziv Bosna Bank International (BBI) o strateškom partnerstvu ovog ministarstva na 12. Sarajevo Business Forumu (SBF) i 3. Sarajevo Halal Fairu (SHF).

Na ovaj način Ministarstvo privrede KS omogućit će privrednicima i samostalnim poduzetnicima s područja Kantona Sarajevo da predstave svoje projekte i proizvodne potencijale investitorima iz cijelog svijeta na 12. izdanju SBF-a, kao i trećem izdanju halal sajma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. U okviru ove strateške saradnje, Ministarstvo privrede omogućit će za 150 kompanija predstavljanje potencijalnim investitorima i povezivanje s predstavnicima poslovnih zajednica Europske Unije, zemalja Bliskog istoka i Azije.

“Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i ove godine izdvojit će značajna sredstva kako bi privrednici Kantona Sarajevo ostvarili pravo na besplatne kotizacije za učešće na SBF i predstavili se međunarodnoj poslovnoj zajednici. Ove godine s organizatorima smo dogovorili dodatna pojednostavljivanja i vjerujem da će imati efekta u smislu povećanog interesa privrednika za učešće na Forumu. Po prvi put smo i generalni pokrovitelji SHF jer smatramo da je iznimno bitno da jačamo ovaj segment u proizvodnji, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je sve veća potražnja za halal proizvodima na međunarodnom tržištu“, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Direktor SBF Dino Selimović izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo privrede KS prepoznalo značaj ovog sajma koji on ima ne samo za Kanton, već i državu BiH, te se priključilo ovom velikom projektu.

„U okviru 12. SBF-a, koji će biti održan 17. i 18. maja, planirani su brojni paneli s prijedlozima rješenja, kada su u pitanju energetska i klimatska kriza, te o modalitetima uspješnije ekonomske saradnje i načinima poticanja i privlačenja investicija u sve države Zapadnog Balkana, s ciljem bržeg ekonomskog razvoja. Razgovarat će se i o modelima javno-privatnih partnerstava i ulaganja u ključne infrastrukturne oblasti u zemljama ove regije, ali i o njihovoj boljoj saradnji s ciljem kreiranja prosperitetnije budućnosti. Učesnici SBF-a pokušat će zajedno doći do rješenja kako da kroz uklanjanje trgovinskih barijera i bolju ekonomsku regionalnu povezanost, zajednički unaprijede održivi razvoj ekonomija država Zapadnog Balkana, boljeg standarda građana i sprečavanja odlaska ljudi”, istakao je direktor Selimović.

Također, privrednici iz KS, koji posjeduju halal certifikat, uz podršku Ministarstva privrede KS imat će mogućnost predstaviti svoje proizvode i usluge na 3. SHF koji će od 17.do 19. maja biti održan u glavnom gradu BiH.

Više informacija o SBF-u dostupno je putem web stranice: https://www.sarajevobusinessforum.com ili putem emaila info@sarajevobusinessforum.com, dok su informacije za učešće na SHF-u dostupne putem web stranice https://www.sarajevohalalfair.com ili putem e maila info@sarajevohalalfair.com.

 

Povezane objave

Back to top button