VIJESTI

Ministarstvo privrede KS – Za hranu divljači 10.000 KM

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo predložilo je, a Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o sufinansiranju kupovine hrane za divljač u iznosu od 10.000 KM koje će biti dodijeljene Savezu lovačkih udruženja Kantona Sarajevo.

Savez će za navedeni iznos novčanih sredstava kupiti hranu i ravnomjerno je podijeliti između lovačkih društava, a koja će hranu rasporediti po hranilištima u lovištima kojima gospodare.

– Zbog velikih suša i nedostatka hrane za divljač, prije svega medvjeda, održali smo niz sastanaka sa lovačkim društvima s područja Kantona Sarajevo kako bismo pronašli adekvatan odgvor na sve češće štete koje medvjedi pričinjavaju vlasnicima gazdinstava. Donijeli smo niz zaključaka koje će lovačka društva implementirati s ciljem zaštite života i imovine ljudi, a Ministarstvo će sufinansiranjem nabavke hrane podržati rad ovih društava koja su uglavnom udruženja građana i nemaju stalni izvor finansiranja – izjavio je ministar privrede Adnan Delić.

Istakao je da je to trenutno jedini mogući način da se preveniraju daljnje štete obzirom da je medvjed zaštićena vrsta i da su mogućnosti djelovanja ograničene.

Tokom prethodnog perioda medvjedi su nanijeli materijalnu štetu farmerima s područja općina Vogošća, Hadžići, Stari Grad i Ilijaš, saopćeno je iz Sužbe za protokol i press KS.

Povezane objave

Back to top button